Pełnoziarniste spaghetti Neapolitana

goodfoodlover
Pełnoziarniste spaghetti Neapolitana

4

3.6 / 16

Smaki słonecznego Neapolu w Twoim domu - pełnoziarniste spaghetti neapolitana. Proponowany przez nas przepis nadaje się idealnie do kuchni wegetariańskiej - nie zawiera mięsa. Skład potrawy: nać pietruszki, sól, pieprz, pełnoziarnisty makaron spaghetti, pomidory w puszce, cebula, czosnek, oliwa z oliwek oraz parmezan.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łodyga nać pietruszki

2 łyżecz. sól, pieprz

1 szt. makaron spaghetti lubella pełne ziarno

1 opak. pomidory całe bez skóry łowicz

0.50 szt. cebula

2 szt. czosnek

3 łyżka oliwa z oliwek

5 dag. parmezan

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek w cienkie płatki. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek i cebule, chwile podsmażamy. Dodajemy pomidory i gotujemy na średnim ogniu. Kiedy część wody odparuje, doprawiamy oregano, solą i pieprzem.

4

Gotujemy, aż do uzyskania gęstego sosu. Sos łączymy z makaronem i mieszamy.

5

Przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem. Opcjonalnie posypujemy też świeżą pietruszką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły