Pełnoziarniste spaghetti Neapolitana
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
goodfoodlover
![Pełnoziarniste spaghetti Neapolitana](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F884-1702057534537.jpeg&w=3840&q=75)
Smaki słonecznego Neapolu w Twoim domu - pełnoziarniste spaghetti neapolitana. Proponowany przez nas przepis nadaje się idealnie do kuchni wegetariańskiej - nie zawiera mięsa. Skład potrawy: nać pietruszki, sól, pieprz, pełnoziarnisty makaron spaghetti, pomidory w puszce, cebula, czosnek, oliwa z oliwek oraz parmezan.
4
3.6 / 16
Smaki słonecznego Neapolu w Twoim domu - pełnoziarniste spaghetti neapolitana. Proponowany przez nas przepis nadaje się idealnie do kuchni wegetariańskiej - nie zawiera mięsa. Skład potrawy: nać pietruszki, sól, pieprz, pełnoziarnisty makaron spaghetti, pomidory w puszce, cebula, czosnek, oliwa z oliwek oraz parmezan.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łodyga nać pietruszki
2 łyżecz. sól, pieprz
1 szt. makaron spaghetti lubella pełne ziarno
1 opak. pomidory całe bez skóry łowicz
0.50 szt. cebula
2 szt. czosnek
3 łyżka oliwa z oliwek
5 dag. parmezan
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek w cienkie płatki. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek i cebule, chwile podsmażamy. Dodajemy pomidory i gotujemy na średnim ogniu. Kiedy część wody odparuje, doprawiamy oregano, solą i pieprzem.
Gotujemy, aż do uzyskania gęstego sosu. Sos łączymy z makaronem i mieszamy.
Przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem. Opcjonalnie posypujemy też świeżą pietruszką.