Pełnoziarniste spaghetti carbonara

goodfoodlover
Pełnoziarniste spaghetti carbonara

2

0 / 0

Klasyka włoskiej kuchni - pasta alla carbonara. W naszym przepisie proponujemy nowoczesne wydanie tej tradycyjnej potrawy. Poznaj recepturę na pełnoziarniste spaghetti carbonara z dodatkiem sera pecorino.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

1 łyżecz. nać pietruszki

250 g makaron spaghetti lubella pełne ziarno

200 g boczek wędzony

3 szt. jaja kurze całe

3 szt. czosnek

2 łyżka ser pecorino

3 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Przygotuj składniki

2

Makaron przełożyć na talerze, dodać zieloną pietruszkę i potrawę posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz skropić dobrej jakości oliwą.

3

Boczek pokroić w plastry i usmażyć na oliwie. Do miski wbić trzy jajka, dodać drobno posiekany czosnek, sól i starty ser. Całość roztrzepać na jednolitą masę. Makaron ugotować i gorący prosto z wody przełożyć do miskimasą serowo-jajeczną.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1176

kcal

Białka

51

gram

Węglowodany

109

gram

Tłuszcze

59

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły