Pełnoziarniste muffiny ze szpinakiem

Kotlin
Pełnoziarniste muffiny ze szpinakiem

0

0 / 0

Pełnoziarniste muffiny ze szpinakiem to pożywna i uniwersalna przekąska na słono, przygotowana z mąki orkiszowej. Sprawdzą się jako drugie śniadanie, lekka kolacja, dodatek do zupy, przekąska do pracy lub na wynos. Dzięki prostemu składowi i krótkiemu czasowi przygotowania są idealne dla osób, które szukają zdrowych, szybkich i sprawdzonych rozwiązań w kuchni. Muffiny mają zwartą, ale miękką strukturę, są sycące i dobrze się przechowują – można je jeść na zimno lub odgrzewać. Doskonale smakują w towarzystwie ketchupu. Bez drożdży, z naturalnymi składnikami, odpowiednie także dla osób unikających mąki pszennej. To dobry wybór zarówno na co dzień, jak i na domowe przyjęcia, piknik czy lunch do szkoły lub pracy.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1.50 szkl. mąka orkiszowa

1 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

0.50 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. pieprz

2 szt. jaja

0.50 szkl. kefir

4 łyżka mleko

4 łyżka olej

1 szt. ząbek czosnku

1 szkl. szpinak świeży lub mrożony

0.50 szkl. ser żółty tarty

1 szt. ketchup kotlin pikantny

Przygotowanie


1

Jeśli używasz świeżego szpinaku, lekko podsmaż go na patelni z odrobiną oleju i czosnkiem, aż zwiędnie. Mrożony – rozmroź i dobrze odciśnij z wody.

2

W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz.

3

W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj jogurt, mleko, olej i czosnek.

4

Do mokrych składników dodaj szpinak i ewentualnie starty ser. Następnie stopniowo wsypuj suche składniki, mieszając tylko do połączenia (nie miksuj za długo, muffiny mogą być twarde).

5

Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub natłuść. Nakładaj ciasto do 3/4 wysokości foremek. Posyp pestkami, jeśli używasz.

6

Piecz ok. 20–25 minut, aż będą lekko złociste. Sprawdź patyczkiem – jeśli suchy, są gotowe!

7

Podawaj na ciepło lub zimno z pikantnym ketchupem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1084

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

72

gram

Tłuszcze

76

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły