Pełnoziarniste kakaowe bułeczki misie
decomorreno
Propozycja słodkiej przekąski dla najmłodszych (i nie tylko). Poznaj przepis na pełnoziarniste kakaowe bułeczki w kształcie misiów. Najlepiej smakują podawane na świeżo po upieczeniu wraz z ulubionymi dodatkami.
0
0 / 0
Propozycja słodkiej przekąski dla najmłodszych (i nie tylko). Poznaj przepis na pełnoziarniste kakaowe bułeczki w kształcie misiów. Najlepiej smakują podawane na świeżo po upieczeniu wraz z ulubionymi dodatkami.
7
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna pełnoziarnista np. lubella
20 g kakao decomorreno
210 mleko
20 g masło
35 g cukier trzcinowy
7 g drożdże suszone
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
Masło rozpuść na małym ogniu, i odstaw na kilka minut aby się schłodziło. W ciepłym mleku rozpuść cukier trzcinowy.
W misce połącz wszystkie składniki oprócz masła. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, pod koniec dodaj masło. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie jednolite i nie będzie przywierało do brzegów miski. Przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę i 30 minut.
Gdy ciasto wyrośnie wyrabiaj je jeszcze raz prze kilka minut, następnie podziel na 9 części. Jedną z nich zroluj w rulon i podziel na 16 małych kuleczek – będą to uszy dla misiów. Pozostałe uformuj w kulki i ułóż w formie posmarowanej lekko masłem.
Przy pomocy wykałaczki przymocuj uszy, lekko dociskając brzegi ciasta. Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut, pod przykryciem.
W małej miseczce połącz 1 łyżkę kakao z kilkoma łyżeczkami wody, i wymieszaj na gładką masę. Na wyrośniętych bułeczkach namaluj oczy i buzie misia.
Piecz w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.
Podawaj świeżo upieczone z ulubionymi dodatkami.