Pełnoziarniste kakaowe bułeczki misie

decomorreno
Pełnoziarniste kakaowe bułeczki misie

0

0 / 0

Propozycja słodkiej przekąski dla najmłodszych (i nie tylko). Poznaj przepis na pełnoziarniste kakaowe bułeczki w kształcie misiów. Najlepiej smakują podawane na świeżo po upieczeniu wraz z ulubionymi dodatkami.

7

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

250 g mąka pszenna pełnoziarnista np. lubella

20 g kakao decomorreno

210 mleko

20 g masło

35 g cukier trzcinowy

7 g drożdże suszone

0.50 łyżeczka sól

Przygotowanie


1

Masło rozpuść na małym ogniu, i odstaw na kilka minut aby się schłodziło. W ciepłym mleku rozpuść cukier trzcinowy.

2

W misce połącz wszystkie składniki oprócz masła. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, pod koniec dodaj masło. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie jednolite i nie będzie przywierało do brzegów miski. Przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę i 30 minut.

3

Gdy ciasto wyrośnie wyrabiaj je jeszcze raz prze kilka minut, następnie podziel na 9 części. Jedną z nich zroluj w rulon i podziel na 16 małych kuleczek – będą to uszy dla misiów. Pozostałe uformuj w kulki i ułóż w formie posmarowanej lekko masłem.

4

Przy pomocy wykałaczki przymocuj uszy, lekko dociskając brzegi ciasta. Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut, pod przykryciem.

5

W małej miseczce połącz 1 łyżkę kakao z kilkoma łyżeczkami wody, i wymieszaj na gładką masę. Na wyrośniętych bułeczkach namaluj oczy i buzie misia.

6

Piecz w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.

7

Podawaj świeżo upieczone z ulubionymi dodatkami.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły