Pełnoziarniste gofry czekoladowe

maspexdigital
Pełnoziarniste gofry czekoladowe

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pełnoziarniste i czekoladowe gofry to znakomity pomysł na urozmaicenie klasycznych gofrów. Polecamy podawać je z dżemem ananasowym.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szkl. mąka pełnoziarnista lubella pełne ziarno

60 g kakao decomorreno

1 szczyp. sól

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. soda oczyszczona

1 szkl. mleko

3 łyżka olej roślinny

1 szt. jaja l

1 łyżka miód

0.50 łyżecz. ekstrakt waniliowy

1 opak. niskosłodzony dżem ananasowy łowicz

Przygotowanie


W średniej misce wymieszaj mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę.

W oddzielnym pojemniku wymieszaj trzepaczką mleko z olejem i miodem, po czym wmieszaj żółtko i odstaw.

W drugiej misce ubij białko na sztywną pianę i wmieszaj wanilię.

Wymieszaj dokładnie suche składniki z mokrymi i wmieszaj delikatnie ubite białko. Odstaw na 30 minut.

Smaż gofry do ładnego zarumienienia w rozgrzanej gofrownicy. Podawaj gofry z dżemem i ulubionymi owocami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1864

kcal

Białka

54

gram

Węglowodany

238

gram

Tłuszcze

68

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły