Pełnoziarniste burgery z łososiem, warzywami, ziołowym jogurtem i ketchupem

kontakt_2
Pełnoziarniste burgery z łososiem, warzywami, ziołowym jogurtem i ketchupem

3

3.6 / 7

Dietetyczny burger? To możliwe – co więcej, to doskonały pomysł na smaczny obiad. Umieść w pełnoziarnistej, chrupiącej bułeczce grillowanego łososia skropionego cytryną, miękką cukinię i szpinak, przyozdób sosem jogurtowym i niskokalorycznym ketchupem. Dzięki temu daniu zapomnisz, że jesteś na diecie.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szt. bułki pełnoziarniste

300 g filet z łososia

0.50 szkl. szpinak baby

1 szt. cukinia

1 łyżecz. oliwa z oliwek

1 szczyp. sól

1 szt. jogurt naturalny

2 łyżka bazylia

1 łyżka lubczyk

1 łyżka mięta

1 łyżka sok z cytryny

1 opak. ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii

Przygotowanie


1

Łososia pozbawiamy skóry i skrapiamy sokiem z cytryny.

2

Grillujemy go z obu stron, na grillu tradycyjnym, bądź lekko natłuszczonej patelni grillowej.

3

Cukinię myjemy, kroimy w plastry, posypujemy odrobiną soli i grillujemy z obu stron, aż zmięknie.

4

Jogurt mieszamy z posiekanymi ziołami i sokiem z cytryny.

5

Bułki przekrawamy i układamy na nich kolejno: umyty szpinak, cukinię, sos jogurtowy i kawałek łososia.

6

Na rybę wyciskamy ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii i przykrywamy górą bułki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły