Pełnia aromatu

m7
Pełnia aromatu

Średnia 0 / 0

Oceń!

Penne z sosem serowo-śmietanowym doprawionym boczkiem i zielonym groszkiem

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

100 śmietanka do sosów

150 bulion warzywny lub z indyka

2 łyżecz. parmezan tarty

200 g makaron penne pełne ziarno

100 g boczek wędzony

1 szt. ząbek czosnku

3 łyżka groszek zielony z puszki

3 łyżka parmezan tarty

Przygotowanie


Zaczynamy od wstawienia makaronu - będzie gotowy akurat, gdy skończymy sos.

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z drobno posiekanym ząbkiem czosnku (polecam użyć patelnię teflonową). Gdy już się zarumieni wlewamy bulion i śmietankę. Przez chwilę gotujemy i dodajemy grubo starty parmezan. Gdy się rozpuści Wrzucamy groszek i delikatnie mieszając chwilę gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem.

Przed podaniem każdą porcję ozdabiamy drobno startym parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

788

kcal

Białka

32

gram

Węglowodany

74

gram

Tłuszcze

38

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły