Pełnia aromatu
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pełnia aromatu](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973090627.jpeg&w=3840&q=75)
Penne z sosem serowo-śmietanowym doprawionym boczkiem i zielonym groszkiem
1
0 / 0
Penne z sosem serowo-śmietanowym doprawionym boczkiem i zielonym groszkiem
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
100 śmietanka do sosów
150 bulion warzywny lub z indyka
2 łyżecz. parmezan tarty
200 g makaron penne pełne ziarno
100 g boczek wędzony
1 szt. ząbek czosnku
3 łyżka groszek zielony z puszki
3 łyżka parmezan tarty
Przygotowanie
Zaczynamy od wstawienia makaronu - będzie gotowy akurat, gdy skończymy sos.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z drobno posiekanym ząbkiem czosnku (polecam użyć patelnię teflonową). Gdy już się zarumieni wlewamy bulion i śmietankę. Przez chwilę gotujemy i dodajemy grubo starty parmezan. Gdy się rozpuści Wrzucamy groszek i delikatnie mieszając chwilę gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem.
Przed podaniem każdą porcję ozdabiamy drobno startym parmezanem.