Pełnia aromatu
m7
Penne z sosem serowo-śmietanowym doprawionym boczkiem i zielonym groszkiem
Wartości odżywcze na porcję
Energia
788
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Penne z sosem serowo-śmietanowym doprawionym boczkiem i zielonym groszkiem
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
100 śmietanka do sosów
150 bulion warzywny lub z indyka
2 łyżecz. parmezan tarty
200 g makaron penne pełne ziarno
100 g boczek wędzony
1 szt. ząbek czosnku
3 łyżka groszek zielony z puszki
3 łyżka parmezan tarty
Przygotowanie
Zaczynamy od wstawienia makaronu - będzie gotowy akurat, gdy skończymy sos.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z drobno posiekanym ząbkiem czosnku (polecam użyć patelnię teflonową). Gdy już się zarumieni wlewamy bulion i śmietankę. Przez chwilę gotujemy i dodajemy grubo starty parmezan. Gdy się rozpuści Wrzucamy groszek i delikatnie mieszając chwilę gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem.
Przed podaniem każdą porcję ozdabiamy drobno startym parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
788
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.