Pełne Ziarno z cukinią i boczkiem
malg
0
0 / 0
0
Ponownie makaron z cyklu: jak rozmnożyć żywność;-)) Tym razem tę rolę odegrała starta na tarce młoda cukinia, która dodana do boczku z cebulką nabrała fajnego słodkiego smaku.
10
Składniki
15 min
Przygotowanie
?
Kcal/porcja
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szcz. parmezan
1 szcz. sól i świeżo mielony czarny pieprz
1 szt makaron świderki pełne ziarno
1 szt cebula
1 szt cukinia młoda
1 szt ser topiony
15 dek. boczek
0.50 szkl. pomidory suszone
0.50 szkl. oliwki
0.50 szkl. świeża bazylia
Przygotowanie
Na patelni stapiam boczek pokrojony w kostkę i dodaje cebulkę. Jeśli boczek z cebulą się przypala dodaję łyżkę oleju.
Następnie na tarce o dużych oczkach ścieram obraną młodą cukinię i zesmażam całą masę około 5-7 minut energicznie mieszając.
Dodaję pokrojone suszone pomidory, oliwki i serek topiony. Na tym etapie muszę dodać trochę wody, żeby serek mógł się rozpuścić na aksamitną masę.
Doprawiam solą i pieprzem.
Na patelni mieszam z makaronem Świderki Pełne Ziarno.
Posypuję parmezanem i świeżą bazylią.