Pełne Ziarno z cukinią i boczkiem
malg
Ponownie makaron z cyklu: jak rozmnożyć żywność;-)) Tym razem tę rolę odegrała starta na tarce młoda cukinia, która dodana do boczku z cebulką nabrała fajnego słodkiego smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
738
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ponownie makaron z cyklu: jak rozmnożyć żywność;-)) Tym razem tę rolę odegrała starta na tarce młoda cukinia, która dodana do boczku z cebulką nabrała fajnego słodkiego smaku.
10
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szczyp. parmezan
1 szczyp. sól i świeżo mielony czarny pieprz
1 szt. makaron świderki pełne ziarno
1 szt. cebula
1 szt. cukinia młoda
1 szt. ser topiony
15 dag. boczek
0.50 szkl. pomidory suszone
0.50 szkl. oliwki
0.50 szkl. świeża bazylia
Przygotowanie
Na patelni stapiam boczek pokrojony w kostkę i dodaje cebulkę. Jeśli boczek z cebulą się przypala dodaję łyżkę oleju.
Następnie na tarce o dużych oczkach ścieram obraną młodą cukinię i zesmażam całą masę około 5-7 minut energicznie mieszając.
Dodaję pokrojone suszone pomidory, oliwki i serek topiony. Na tym etapie muszę dodać trochę wody, żeby serek mógł się rozpuścić na aksamitną masę.
Doprawiam solą i pieprzem.
Na patelni mieszam z makaronem Świderki Pełne Ziarno.
Posypuję parmezanem i świeżą bazylią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
738
kcal
Białka
28
gram
Węglowodany
83
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.