Pełne Ziarno z cukinią i boczkiem

malg
Pełne Ziarno z cukinią i boczkiem

0

0 / 0

Ponownie makaron z cyklu: jak rozmnożyć żywność;-)) Tym razem tę rolę odegrała starta na tarce młoda cukinia, która dodana do boczku z cebulką nabrała fajnego słodkiego smaku.

10

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szczyp. parmezan

1 szczyp. sól i świeżo mielony czarny pieprz

1 szt. makaron świderki pełne ziarno

1 szt. cebula

1 szt. cukinia młoda

1 szt. ser topiony

15 dag. boczek

0.50 szkl. pomidory suszone

0.50 szkl. oliwki

0.50 szkl. świeża bazylia

Przygotowanie


1

Na patelni stapiam boczek pokrojony w kostkę i dodaje cebulkę. Jeśli boczek z cebulą się przypala dodaję łyżkę oleju.

2

Następnie na tarce o dużych oczkach ścieram obraną młodą cukinię i zesmażam całą masę około 5-7 minut energicznie mieszając.

3

Dodaję pokrojone suszone pomidory, oliwki i serek topiony. Na tym etapie muszę dodać trochę wody, żeby serek mógł się rozpuścić na aksamitną masę.

4

Doprawiam solą i pieprzem.

5

Na patelni mieszam z makaronem Świderki Pełne Ziarno.

6

Posypuję parmezanem i świeżą bazylią.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

738

kcal

Białka

28

gram

Węglowodany

83

gram

Tłuszcze

32

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły