1

Składniki

1 Szklanka
Kasza pęczak
1 Opakowanie
ingridient
butelka koncentratu bulionu warzywnego Krakus
1.5 Opakowania
Szparagi zielone
1 Opakowanie
groszek zielony
1 Sztuka
por
2 Łyżki
olej
1 Łyżka
masło
3 Łyżki
parmezan
1 Szczypta
Świeży tymianek
1000 Mililitrów
woda
1 Szczypta
sól, pieprz
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Szparagi umyj. Odłam zdrewniałe końcówki. Odłamane końcówki wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj 15 minut. Wywar przecedź, wygotowane szparagi wyrzuć.
  2. Por oczyść, umyj, pokrój.
  3. Olej rozgrzej na patelni, dodaj por, smaż 2–3 minuty. Dodaj pęczak i mieszając smaż 2–3 minuty.
  4. Dodaj na patelnię chochelkę wywaru spod szparagów. Gotuj mieszając, aż do wyparowania płynu. Wówczas wlej kolejną porcję wywaru. I tak postępuj, aż zostanie ci tylko 1 porcja wywaru.
  5. Potnij szparagi na 2 cm kawałki, zostawiając niepocięte główki.
  6. Dodaj ostatnią porcję wywaru, kawałki szparagów (bez główek) oraz groszek (mrożony nie wymaga rozmrażania). Całość wymieszaj i gotuj 5 minut.
  7. Dodaj główki szparagów oraz wlej koncentrat bulionu warzywnego Krakus (to tradycyjna kompozycja warzyw, koncentrat bulionu nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków) i całość gotuj ok. 5 minut. Po tym czasie kasza powinna być delikatnie twarda, a warzywa miękkie.
  8. Na koniec dodaj masło, starty ser, tymianek oraz pieprz.

Opis

Pęczotto to nic innego jak „risotto”, ale zamiast ryżu używamy kaszy pęczak. W naszym przepisie łączymy je ze szparagami i zielonym groszkiem. Danie może i nie należy do najłatwiejszych, ale efekt końcowy zupełnie rekompensuje włożony trud i na pewno na stałe wejdzie do Twojego codziennego menu.

Podobne przepisy

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Cannelloni z mięsem mielonym

Przepis
Średni Do 1 godz
Cannelloni z mięsem mielonym

Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Makaron z warzywami i kurczakiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makaron z warzywami i kurczakiem

Wiosenny makaron z warzywami i kurczakiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Wiosenny makaron z warzywami i kurczakiem

Cannelloni z groszkiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Cannelloni z groszkiem

Diabelskie Pappardelle

Przepis
Łatwy Do 40 min
Diabelskie Pappardelle

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem
Artykuł

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!