Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem
formularz
Pęczotto to nic innego jak „risotto”, ale zamiast ryżu używamy kaszy pęczak. W naszym przepisie łączymy je ze szparagami i zielonym groszkiem. Danie może i nie należy do najłatwiejszych, ale efekt końcowy zupełnie rekompensuje włożony trud i na pewno na stałe wejdzie do Twojego codziennego menu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
353
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Pęczotto to nic innego jak „risotto”, ale zamiast ryżu używamy kaszy pęczak. W naszym przepisie łączymy je ze szparagami i zielonym groszkiem. Danie może i nie należy do najłatwiejszych, ale efekt końcowy zupełnie rekompensuje włożony trud i na pewno na stałe wejdzie do Twojego codziennego menu.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szkl. kasza pęczak
1 opak. butelka koncentratu bulionu warzywnego krakus
1.50 opak. szparagi zielone
1 opak. groszek zielony
1 szt. por
2 łyżka olej
1 łyżka masło
3 łyżka parmezan
1 szczyp. świeży tymianek
1000 woda
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Szparagi umyj. Odłam zdrewniałe końcówki. Odłamane końcówki wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj 15 minut. Wywar przecedź, wygotowane szparagi wyrzuć.
Por oczyść, umyj, pokrój.
Olej rozgrzej na patelni, dodaj por, smaż 2–3 minuty. Dodaj pęczak i mieszając smaż 2–3 minuty.
Dodaj na patelnię chochelkę wywaru spod szparagów. Gotuj mieszając, aż do wyparowania płynu. Wówczas wlej kolejną porcję wywaru. I tak postępuj, aż zostanie ci tylko 1 porcja wywaru.
Potnij szparagi na 2 cm kawałki, zostawiając niepocięte główki.
Dodaj ostatnią porcję wywaru, kawałki szparagów (bez główek) oraz groszek (mrożony nie wymaga rozmrażania). Całość wymieszaj i gotuj 5 minut.
Dodaj główki szparagów oraz wlej koncentrat bulionu warzywnego Krakus (to tradycyjna kompozycja warzyw, koncentrat bulionu nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków) i całość gotuj ok. 5 minut. Po tym czasie kasza powinna być delikatnie twarda, a warzywa miękkie.
Na koniec dodaj masło, starty ser, tymianek oraz pieprz.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
353
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.