Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem

formularz

Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem to zdrowa, sezonowa alternatywa dla klasycznego risotto. Przygotowywane na bazie kaszy pęczak, bogatej w błonnik i składniki mineralne, doskonale sprawdzi się jako lekki, wegetariański obiad lub kolacja. Dzięki świeżym szparagom i groszkowi danie zachwyca kolorem, smakiem i prostotą wykonania. To idealny wybór na wiosnę i lato. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
353
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem to zdrowa, sezonowa alternatywa dla klasycznego risotto. Przygotowywane na bazie kaszy pęczak, bogatej w błonnik i składniki mineralne, doskonale sprawdzi się jako lekki, wegetariański obiad lub kolacja. Dzięki świeżym szparagom i groszkowi danie zachwyca kolorem, smakiem i prostotą wykonania. To idealny wybór na wiosnę i lato. Smacznego!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g kasza pęczak
1 pęcz. szparagi zielone
150 g groszek zielony
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
1 l bulion warzywny
50 ml białe wino
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka masło
3 łyżka parmezan tarty
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce i pokrój na 2–3 cm kawałki. Jeśli używasz mrożonego groszku – rozmroź go wcześniej.
Na dużej patelni lub głębokim rondlu rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż przez 2–3 minuty, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
Wsyp kaszę pęczak, wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Wlej wino i poczekaj, aż odparuje.
Stopniowo dodawaj gorący bulion – po jednej chochli, mieszając często. Czekaj, aż kasza wchłonie płyn, zanim dodasz kolejną porcję. Gotuj około 25 minut.
Po 15 minutach gotowania dodaj szparagi i groszek. Gotuj razem do miękkości kaszy i warzyw.
Zdejmij z ognia, dodaj masło i parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw na 2 minuty pod przykryciem.
Podawaj od razu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
353
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.