Pęczotto z dynią, jarmużem, orzechami i kakao
decomorreno
Pęczotto z dynią, jarmużem, orzechami włoskimi, ziołami prowansalskimi i kakao - pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodziny. Pęczotto to smaczna i bezmięsna potrawa, która świetnie sprawdzi się jako obiadowe danie główne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
535
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pęczotto z dynią, jarmużem, orzechami włoskimi, ziołami prowansalskimi i kakao - pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodziny. Pęczotto to smaczna i bezmięsna potrawa, która świetnie sprawdzi się jako obiadowe danie główne.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
0.50 szkl. kasza pęczak
0.50 kg dynia
3 szkl. jarmuż
0.25 szkl. orzechy włoskie
2 łyżka rodzynki
1.50 szkl. woda
2 łyżecz. kakao decomorreno
1 łyżka olej
1 łyżka masło
1 łyżka zioła prowansalskie
0.50 łyżecz. sól
0.25 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
Warzywa dokładnie umyć. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Jarmuż posiekać.
Kaszę wypłukać w zimnej wodzie i odcedzić.
Na patelni rozgrzać olej i masło.
Dodać kaszę, zioła prowansalskie, sól i pieprz, smażyć ok 3 minut.
W ciepłej wodzie rozpuścić kakao, przelać na patelnię i wymieszać, gotować 10 min.
Dodać pokrojoną dynię i rodzynki, wymieszać, gotować kolejne 10 min.
Dodać jarmuż i gotować 5 minut.
W razie potrzeby podlać większa ilością wody.
Danie podawać na ciepło.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
535
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.