Patisony marynowane
EkspertOdKuchni
Patisony marynowane to doskonały dodatek do dań głównych, zwłaszcza grillowanych, a także kanapek, tostów, pizzy, sałatek lub zup. Świetnie sprawdzą się również jako przystawka w towarzystwie serów, kiełbasek, oliwek oraz innych przekąsek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
121
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Patisony marynowane to doskonały dodatek do dań głównych, zwłaszcza grillowanych, a także kanapek, tostów, pizzy, sałatek lub zup. Świetnie sprawdzą się również jako przystawka w towarzystwie serów, kiełbasek, oliwek oraz innych przekąsek.
11
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg patisony
5 szt. ziarna ziela angielskiego
0.50 łyżecz. gorczyca
5 szt. pieprz ziarnisty
3 szt. liście laurowe
1 pęcz. koper włoski
5 szt. ząbki czosnku
1 l woda
1 szkl. ocet 10%
3 łyżka sól kamienna
4 łyżka cukier
Przygotowanie
Patisony umyj. Do marynowania najlepiej sprawdzą się małe patisony, które będą chrupkie. Jeśli masz większe, pokrój je na mniejsze części.
Przygotuj zalewę. W tym celu zagotuj wodę wraz z octem, solą i cukrem.
W słoikach umieść ziele angielskie, gorczycę, pieprz, liście laurowe, pęczek kopru włoskiego, ząbki czosnku i przygotowane patisony.
Całość zalej gotową zalewą, szczelnie zakręć i zapasteryzuj przez 15-20 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
121
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.