Patisony marynowane

EkspertOdKuchni
Patisony marynowane

0

0 / 0

Patisony marynowane to doskonały dodatek do dań głównych, zwłaszcza grillowanych, a także kanapek, tostów, pizzy, sałatek lub zup. Świetnie sprawdzą się również jako przystawka w towarzystwie serów, kiełbasek, oliwek oraz innych przekąsek.

11

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg patisony

5 szt. ziarna ziela angielskiego

0.50 łyżeczka gorczyca

5 szt. pieprz ziarnisty

3 szt. liście laurowe

1 pęcz. koper włoski

5 szt. ząbki czosnku

1 l woda

1 szkl. ocet 10%

3 łyżka sól kamienna

4 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Patisony umyj. Do marynowania najlepiej sprawdzą się małe patisony, które będą chrupkie. Jeśli masz większe, pokrój je na mniejsze części.

2

Przygotuj zalewę. W tym celu zagotuj wodę wraz z octem, solą i cukrem.

3

W słoikach umieść ziele angielskie, gorczycę, pieprz, liście laurowe, pęczek kopru włoskiego, ząbki czosnku i przygotowane patisony.

4

Całość zalej gotową zalewą, szczelnie zakręć i zapasteryzuj przez 15-20 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły