Pâté z kurzych wątróbek
Krakus
Pâté z kurzych wątróbek to delikatna i aksamitna pasta, która doskonale sprawdzi się na chrupiącym pieczywie lub grzankach. Świetnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie konserwowych ogórków. Można ją serwować również w eleganckich miseczkach, co może być świetnym uzupełnieniem menu na różnego rodzaju uroczystościach, imprezach i przyjęciach. Smacznego!
0
0 / 0
Pâté z kurzych wątróbek to delikatna i aksamitna pasta, która doskonale sprawdzi się na chrupiącym pieczywie lub grzankach. Świetnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie konserwowych ogórków. Można ją serwować również w eleganckich miseczkach, co może być świetnym uzupełnieniem menu na różnego rodzaju uroczystościach, imprezach i przyjęciach. Smacznego!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
500 g wątróbka kurza
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
100 g masło
50 ml śmietanka 30%
50 ml brandy
1 łyżka świeży tymianek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Dodatkowo
1 szt. ogórki konserwowe krakus
1 szt. ulubione pieczywo
Przygotowanie
Opłucz wątróbki pod zimną wodą, usuń błony i osusz ręcznikiem papierowym.
Rozgrzej połowę masła na patelni na średnim ogniu.
Dodaj cebulę i smaż, aż zrobi się przezroczysta (około 5 minut). Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę.
Dodaj wątróbki na patelnię i smaż je przez około 4-5 minut, aż będą lekko różowe w środku.
Wlej brandy (lub koniak) na patelnię i gotuj, aż większość alkoholu odparuje (około 1-2 minut).
Dodaj śmietanę i tymianek, gotuj jeszcze przez 2 minuty.
Przełóż zawartość patelni do blendera, dodaj pozostałe masło oraz dopraw solą i pieprzem.
Zmiksuj na gładką masę, dopasowując konsystencję według uznania.
Gotową pastę serwuj na kromce ulubionego pieczywa z ogórkami konserwowymi.