Pâté z kurzych wątróbek

Krakus
Pâté z kurzych wątróbek

0

0 / 0

Pâté z kurzych wątróbek to delikatna i aksamitna pasta, która doskonale sprawdzi się na chrupiącym pieczywie lub grzankach. Świetnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie konserwowych ogórków. Można ją serwować również w eleganckich miseczkach, co może być świetnym uzupełnieniem menu na różnego rodzaju uroczystościach, imprezach i przyjęciach. Smacznego!

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

500 g wątróbka kurza

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

100 g masło

50 ml śmietanka 30%

50 ml brandy

1 łyżka świeży tymianek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Dodatkowo

1 szt. ogórki konserwowe krakus

1 szt. ulubione pieczywo

Przygotowanie


1

Opłucz wątróbki pod zimną wodą, usuń błony i osusz ręcznikiem papierowym.

2

Rozgrzej połowę masła na patelni na średnim ogniu.

3

Dodaj cebulę i smaż, aż zrobi się przezroczysta (około 5 minut). Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę.

4

Dodaj wątróbki na patelnię i smaż je przez około 4-5 minut, aż będą lekko różowe w środku.

5

Wlej brandy (lub koniak) na patelnię i gotuj, aż większość alkoholu odparuje (około 1-2 minut).

6

Dodaj śmietanę i tymianek, gotuj jeszcze przez 2 minuty.

7

Przełóż zawartość patelni do blendera, dodaj pozostałe masło oraz dopraw solą i pieprzem.

8

Zmiksuj na gładką masę, dopasowując konsystencję według uznania.

9

Gotową pastę serwuj na kromce ulubionego pieczywa z ogórkami konserwowymi.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły