Patatas bravas – hiszpańskie ziemniaki

Łowicz
Patatas bravas – hiszpańskie ziemniaki

0

0 / 0

Patatas bravas to klasyczne hiszpańskie danie, które zyskało ogromną popularność dzięki swojej wyjątkowej kombinacji smaków i aromatów. To pikantne ziemniaki podawane z pysznym sosem pomidorowym. Z pewnością zasmakują fanom ostrych potraw, jak i wegetarianom i weganom. To idealny wybór na szybki obiad lub kolację.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 ml przecier pomidorowy łowicz

500 g ziemniaki

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

1 szt. papryczka chili

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. cukier

1 szczyp. papryka wędzona

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, aż będą al dente.

2

Po ugotowaniu ziemniaków osuszamy je. Rozgrzewamy olej w garnku i smażymy na rumiany kolor.

3

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy przecier pomidorowy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dusimy do momentu uzyskania gęstego sosu.

4

Pod koniec dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i doprawiamy przyprawami do smaku.

5

Usmażone ziemniaki odsączamy od tłuszczu i przekładamy do miseczek. Gotowe danie zalewamy sosem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

135

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

26

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły