Patatas bravas – hiszpańskie ziemniaki
Łowicz
Patatas bravas to klasyczne hiszpańskie danie, które zyskało ogromną popularność dzięki swojej wyjątkowej kombinacji smaków i aromatów. To pikantne ziemniaki podawane z pysznym sosem pomidorowym. Z pewnością zasmakują fanom ostrych potraw, jak i wegetarianom i weganom. To idealny wybór na szybki obiad lub kolację.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
135
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Patatas bravas to klasyczne hiszpańskie danie, które zyskało ogromną popularność dzięki swojej wyjątkowej kombinacji smaków i aromatów. To pikantne ziemniaki podawane z pysznym sosem pomidorowym. Z pewnością zasmakują fanom ostrych potraw, jak i wegetarianom i weganom. To idealny wybór na szybki obiad lub kolację.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 ml przecier pomidorowy łowicz
500 g ziemniaki
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. papryczka chili
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. cukier
1 szczyp. papryka wędzona
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, aż będą al dente.
Po ugotowaniu ziemniaków osuszamy je. Rozgrzewamy olej w garnku i smażymy na rumiany kolor.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy przecier pomidorowy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dusimy do momentu uzyskania gęstego sosu.
Pod koniec dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i doprawiamy przyprawami do smaku.
Usmażone ziemniaki odsączamy od tłuszczu i przekładamy do miseczek. Gotowe danie zalewamy sosem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
135
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.