Pasztet z pistacjami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pasztet z pistacjami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699972978593.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis pochodzi z programu podróże kulinarne roberta makłowicza
0
3.8 / 4
Przepis pochodzi z programu podróże kulinarne roberta makłowicza
20
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
100 śmietana
200 olej
15 koniak
10 sos sojowy
1 kg udziec z indyka
1 kg udka z kurczaka
0.50 kg wątróbki drobiowe
1 szczyp. imbir mielony
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 łyżecz. masło
100 g suszone grzyby
200 g pistacje
2 szt. marchew
1 szt. pietruszka
3 szt. cebula
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. liść laurowy
1 szt. ziele angielskie
Przygotowanie
Grzyby namoczyć. Pistacje obrać, wstępnie podgotować. Mięso ugotować wraz z jarzynami, grzybami (dajemy je wraz z wodą, w której się moczyły). Cebulę pokroić w talarki, zeszklić na tłuszczu a następnie dodać do nich wątróbkę, podsmażyć razem.
Ugotowane, schłodzone mięso oddzielić od kości, zmielić wraz z wątróbką (2 razy). Dodać pistacje, imbir, śmietanę (36%), sos sojowy, sól, pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową, jajka. Wyrabiać masę dokładnie, przełożyć do foremek, piec 1,5 godziny w temp. 220.