Pasztet z pistacjami

m7
Pasztet z pistacjami

0

3.8 / 4

Przepis pochodzi z programu podróże kulinarne roberta makłowicza

20

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

100 śmietana

200 olej

15 koniak

10 sos sojowy

1 kg udziec z indyka

1 kg udka z kurczaka

0.50 kg wątróbki drobiowe

1 szcz. imbir mielony

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

2 łyżeczka masło

100 g suszone grzyby

200 g pistacje

2 szt. marchew

1 szt. pietruszka

3 szt. cebula

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. liść laurowy

1 szt. ziele angielskie

Przygotowanie


1

Grzyby namoczyć. Pistacje obrać, wstępnie podgotować. Mięso ugotować wraz z jarzynami, grzybami (dajemy je wraz z wodą, w której się moczyły). Cebulę pokroić w talarki, zeszklić na tłuszczu a następnie dodać do nich wątróbkę, podsmażyć razem.

2

Ugotowane, schłodzone mięso oddzielić od kości, zmielić wraz z wątróbką (2 razy). Dodać pistacje, imbir, śmietanę (36%), sos sojowy, sól, pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową, jajka. Wyrabiać masę dokładnie, przełożyć do foremek, piec 1,5 godziny w temp. 220.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły