Pasztet z pistacjami
m7
Przepis pochodzi z programu podróże kulinarne roberta makłowicza
Wartości odżywcze na porcję
Energia
934
kcal
Białka
69
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.8 / 4
Przepis pochodzi z programu podróże kulinarne roberta makłowicza
20
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
100 śmietana
200 olej
15 koniak
10 sos sojowy
1 kg udziec z indyka
1 kg udka z kurczaka
0.50 kg wątróbki drobiowe
1 szczyp. imbir mielony
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 łyżecz. masło
100 g suszone grzyby
200 g pistacje
2 szt. marchew
1 szt. pietruszka
3 szt. cebula
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. liść laurowy
1 szt. ziele angielskie
Przygotowanie
Grzyby namoczyć. Pistacje obrać, wstępnie podgotować. Mięso ugotować wraz z jarzynami, grzybami (dajemy je wraz z wodą, w której się moczyły). Cebulę pokroić w talarki, zeszklić na tłuszczu a następnie dodać do nich wątróbkę, podsmażyć razem.
Ugotowane, schłodzone mięso oddzielić od kości, zmielić wraz z wątróbką (2 razy). Dodać pistacje, imbir, śmietanę (36%), sos sojowy, sól, pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową, jajka. Wyrabiać masę dokładnie, przełożyć do foremek, piec 1,5 godziny w temp. 220.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
934
kcal
Białka
69
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.