Pasztet z mielonego mięsa w cieście franucuskim

m7
Pasztet z mielonego mięsa w cieście franucuskim

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pasztet francuski, czyli mięsny, tradycyjny pasztet zapieczony w kruchym cieście francuskim. To ciekawe urozmaicenie, którego warto spróbować. Polecamy!

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

200 mleko

1 kg mięso mielone wołowe

1 szczyp. sól, pieprz

1 szt. ciasto francuskie

2 szt. jajko

2 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

1 szt. bułka

2 łyżka nać pietruszki

1 łyżka musztarda

2 łyżka olej

Przygotowanie


Bułkę namoczyć w mleku. Cebule i czosnek posiekać, zeszklić na oleju. Bułkę odcisnąć, wymieszać z mięsem, cebulą, czosnkiem i 1 jajkiem, musztardą, natką. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać na gładka masę.

Piekarnik rozgrzać do 220 st. (z termoobiegiem do 200 st.). Ciasto rozłożyć, odkroić kawałek wielkości keksówki. Resztą ciasta wyłożyć nasmarowaną keksówkę, aby ciasto lekko wystawało poza boki formy. Nakłuć widelcem.

Rozłożyć w środku masę mięsną i przykryć pozostałym kawałkiem ciasta. Białko oddzielić od żółtka i osobno roztrzepać. Białkiem posmarować wierzch i brzegi ciasta. Brzegi zagiąć do środka i lekko docisnąć. Jeżeli zostało ciasto to można wyciąć ozdobne liście i je ułożyć na wierzchu. Ciasto posmarować żółtkiem. Włożyć do piekarnika po 15 minutach, gdy się zrumieni zmniejszyć temp. do 200 st. Pasztet przykryć folią aluminiową i piec ok. 45 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

481

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

34

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły