Pasztet z mielonego mięsa w cieście franucuskim

m7
Pasztet z mielonego mięsa w cieście franucuskim

0

0 / 0

Pasztet francuski, czyli mięsny, tradycyjny pasztet zapieczony w kruchym cieście francuskim. To ciekawe urozmaicenie, którego warto spróbować. Polecamy!

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

200 mleko

1 kg mięso mielone wołowe

1 szcz. sól, pieprz

1 szt. ciasto francuskie

2 szt. jajko

2 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

1 szt. bułka

2 łyżka nać pietruszki

1 łyżka musztarda

2 łyżka olej

Przygotowanie


1

Bułkę namoczyć w mleku. Cebule i czosnek posiekać, zeszklić na oleju. Bułkę odcisnąć, wymieszać z mięsem, cebulą, czosnkiem i 1 jajkiem, musztardą, natką. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać na gładka masę.

2

Piekarnik rozgrzać do 220 st. (z termoobiegiem do 200 st.). Ciasto rozłożyć, odkroić kawałek wielkości keksówki. Resztą ciasta wyłożyć nasmarowaną keksówkę, aby ciasto lekko wystawało poza boki formy. Nakłuć widelcem.

3

Rozłożyć w środku masę mięsną i przykryć pozostałym kawałkiem ciasta. Białko oddzielić od żółtka i osobno roztrzepać. Białkiem posmarować wierzch i brzegi ciasta. Brzegi zagiąć do środka i lekko docisnąć. Jeżeli zostało ciasto to można wyciąć ozdobne liście i je ułożyć na wierzchu. Ciasto posmarować żółtkiem. Włożyć do piekarnika po 15 minutach, gdy się zrumieni zmniejszyć temp. do 200 st. Pasztet przykryć folią aluminiową i piec ok. 45 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły