Pasztet z mielonego mięsa w cieście franucuskim
m7
Pasztet francuski, czyli mięsny, tradycyjny pasztet zapieczony w kruchym cieście francuskim. To ciekawe urozmaicenie, którego warto spróbować. Polecamy!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
481
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pasztet francuski, czyli mięsny, tradycyjny pasztet zapieczony w kruchym cieście francuskim. To ciekawe urozmaicenie, którego warto spróbować. Polecamy!
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
200 mleko
1 kg mięso mielone wołowe
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. ciasto francuskie
2 szt. jajko
2 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. bułka
2 łyżka nać pietruszki
1 łyżka musztarda
2 łyżka olej
Przygotowanie
Bułkę namoczyć w mleku. Cebule i czosnek posiekać, zeszklić na oleju. Bułkę odcisnąć, wymieszać z mięsem, cebulą, czosnkiem i 1 jajkiem, musztardą, natką. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać na gładka masę.
Piekarnik rozgrzać do 220 st. (z termoobiegiem do 200 st.). Ciasto rozłożyć, odkroić kawałek wielkości keksówki. Resztą ciasta wyłożyć nasmarowaną keksówkę, aby ciasto lekko wystawało poza boki formy. Nakłuć widelcem.
Rozłożyć w środku masę mięsną i przykryć pozostałym kawałkiem ciasta. Białko oddzielić od żółtka i osobno roztrzepać. Białkiem posmarować wierzch i brzegi ciasta. Brzegi zagiąć do środka i lekko docisnąć. Jeżeli zostało ciasto to można wyciąć ozdobne liście i je ułożyć na wierzchu. Ciasto posmarować żółtkiem. Włożyć do piekarnika po 15 minutach, gdy się zrumieni zmniejszyć temp. do 200 st. Pasztet przykryć folią aluminiową i piec ok. 45 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
481
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.