0

Składniki

200 Mililitrów
mleko
1 Kilogram
mięso mielone wołowe
1 Szczypta
sól, pieprz
1 Sztuka
ciasto francuskie
2 Sztuki
jajko
2 Sztuki
cebula
2 Sztuki
ząbek czosnku
1 Sztuka
bułka
2 Łyżki
nać pietruszki
1 Łyżka
musztarda
2 Łyżki
olej
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Bułkę namoczyc w mleku. Cebule i czosnek posiekac, zeszklić na oleju. Bułke odcisnąć wymieszac z miesem, cebulą, czosnkiem i 1 jajkiem, musztarda, natka, przyprawic sola i peiprzem do smaku. Wymeiszac na gładka masę.
  2. Piekarnik rozgrzac do 220st (z termoobiegiem do 200). Caisto rozłozyc, odkroic kawałek wielkosci keksówki, reszt aciasta wylożyć nasmaorowana keksowke, aby ciasto lekko wystawało poza boki formy. nakłuc widelcem. rozłozyc w srodku mase miesna i przkryc pozostałym kawałkiem ciasta. Bialko oddzielic od zółtka i osobno roztrzepać. Białkiem posmarowac wierzch i brzegi ciasta. Brzegi zagiac do srodka i lekko docisnac. Z pozostałego ciasta jezeli nam zostało mozna wyciac ozdobne np liscie i je ulozyc na wierzchu. Ciasto posmarowac żółtkiem. Włozyc do piekarnika po 15 minuach gdy sie zrumieni zmniejszyc temp. do 200st. Pasztet przykryc folia aluminiowa i piec ok 45 minut.

Opis

Pasztet francuski

Podobne przepisy

Paszteciki z pieczarkami

Łatwy Do 1 godz
Paszteciki z pieczarkami

Babeczki po męsku

Łatwy Do 40 min
Babeczki po męsku

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Śledź ze śliwką

Łatwy Do 15 min
Śledź ze śliwką

Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowal...

Średni Do 1,5 godz
Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowal...

Domowe krakersy kminkowe

Łatwy Do 40 min
Domowe krakersy kminkowe

Jajka faszerowane pieczarkami

Łatwy Do 1 godz
Jajka faszerowane pieczarkami

Łosoś w galarecie z warzywami

Średni Do 2 godz
Łosoś w galarecie z warzywami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!