0

Składniki

200 Mililitrów
mleko
1 Kilogram
mięso mielone wołowe
1 Szczypta
sól, pieprz
1 Sztuka
ciasto francuskie
2 Sztuki
jajko
2 Sztuki
cebula
2 Sztuki
ząbek czosnku
1 Sztuka
bułka
2 Łyżki
nać pietruszki
1 Łyżka
musztarda
2 Łyżki
olej
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Bułkę namoczyc w mleku. Cebule i czosnek posiekac, zeszklić na oleju. Bułke odcisnąć wymieszac z miesem, cebulą, czosnkiem i 1 jajkiem, musztarda, natka, przyprawic sola i peiprzem do smaku. Wymeiszac na gładka masę.
  2. Piekarnik rozgrzac do 220st (z termoobiegiem do 200). Caisto rozłozyc, odkroic kawałek wielkosci keksówki, reszt aciasta wylożyć nasmaorowana keksowke, aby ciasto lekko wystawało poza boki formy. nakłuc widelcem. rozłozyc w srodku mase miesna i przkryc pozostałym kawałkiem ciasta. Bialko oddzielic od zółtka i osobno roztrzepać. Białkiem posmarowac wierzch i brzegi ciasta. Brzegi zagiac do srodka i lekko docisnac. Z pozostałego ciasta jezeli nam zostało mozna wyciac ozdobne np liscie i je ulozyc na wierzchu. Ciasto posmarowac żółtkiem. Włozyc do piekarnika po 15 minuach gdy sie zrumieni zmniejszyc temp. do 200st. Pasztet przykryc folia aluminiowa i piec ok 45 minut.

Opis

Pasztet francuski

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!