Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami
uwielbiampl
Pyszny pasztet.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
217
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
2
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Pyszny pasztet.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 kg udziec indyka bez skóry
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
100 g masło
10 szt. pomidory suszone
4 szt. jaja kurze całe
6 szt. pieprz zielony marynowany
2 łyżka kapary
3 łyżka bułka tarta
2 łyżka bazylia
Przygotowanie
Ugotowane i wystudzone mięso wkładamy do malaksera.
W trakcie rozdrabniania udźca dodajemy surowe jajka, roztopione masło, sól, pieprz i suszoną bazylią. Gdy mięso uzyska kremową konsystencję przekładamy masę do miski i mieszając łączymy ją z pociętymi suszonymi pomidorami, listkami świeżej bazylii, bułką tartą, ziarenkami kaparów i kilkoma ziarnami marynowanego zielonego pieprzu. Tak przygotowaną masę przekładamy do blaszki wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.
Pasztet pieczemy przez 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Następnie gotowy pasztet schładzamy w lodówce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
217
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
2
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.