Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976824500.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszny pasztet.
2
0 / 0
Pyszny pasztet.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 kg udziec indyka bez skóry
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
100 g masło
10 szt. pomidory suszone
4 szt. jaja kurze całe
6 szt. pieprz zielony marynowany
2 łyżka kapary
3 łyżka bułka tarta
2 łyżka bazylia
Przygotowanie
Ugotowane i wystudzone mięso wkładamy do malaksera.
W trakcie rozdrabniania udźca dodajemy surowe jajka, roztopione masło, sól, pieprz i suszoną bazylią. Gdy mięso uzyska kremową konsystencję przekładamy masę do miski i mieszając łączymy ją z pociętymi suszonymi pomidorami, listkami świeżej bazylii, bułką tartą, ziarenkami kaparów i kilkoma ziarnami marynowanego zielonego pieprzu. Tak przygotowaną masę przekładamy do blaszki wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.
Pasztet pieczemy przez 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Następnie gotowy pasztet schładzamy w lodówce.