Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973118519.jpeg&w=3840&q=75)
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami - polecam!
0
0 / 0
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami - polecam!
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 kg udziec indyka bez skóry
1 szczyp. sól, pieprz
100 g masło
10 szt. pomidory suszone
6 szt. pieprz zielony marynowany
4 szt. jajko
2 łyżka kapary
2 łyżka bazylia
3 łyżka bułka tarta
Przygotowanie
Ugotowane i wystudzone mięso wkładam do malaksera.
W trakcie rozdrabniania udźca dodaję surowe jajka, roztopione masło sól, pieprz i suszoną bazylią.
Gdy mięso uzyska kremową konsystencję przekładam masę do miski i mieszając łączę ją z pociętymi suszonymi pomidorami, listkami świeżej bazylii, bułką tartą i ziarenkami kaparów i kilkoma ziarnami marynowanego zielonego pieprzu.
Tak przygotowaną masę przekładam do blaszki wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Pasztet piekę przez 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce serwuję go.
Podałam go ozdobionego kaparami i pomidorkami koktajlowymi, cytryną i do tego był sos czosnkowy. Pasztet pyszny - polecam.