Pasztet z kalafiora
Krakus
Pasztet z kalafiora to wegetariańska alternatywa dla tradycyjnych pasztetów mięsnych. Doskonale smakuje na kromkach chrupiącego chleba. To również świetny dodatek do kanapek lub na świąteczny stół.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1075
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
164
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pasztet z kalafiora to wegetariańska alternatywa dla tradycyjnych pasztetów mięsnych. Doskonale smakuje na kromkach chrupiącego chleba. To również świetny dodatek do kanapek lub na świąteczny stół.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szt. kalafior
100 g ziemniaki
1 szt. cebula
1 łyżka musztarda
1 łyżka chrzan krakus
1 łyżka olej rzepakowy
800 ml bulion warzywny
20 g bułka tarta
100 g kasza jaglana
10 g masło
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Podziel kalafior na różyczki, ziemniaki pokrój w kostkę. Całość ugotuj wraz z kaszą jaglaną w bulionie warzywnym przez około 15 minut pod przykryciem.
Po ugotowaniu odcedź bulion od warzyw i kaszy.
Pokrojoną cebulkę podsmaż na patelni z olejem, aż się zeszkli.
Warzywa wraz z cebulką zmiel za pomocą blendera lub melaksera na gładką masę.
Do masy warzywnej dodaj kaszę jaglaną, musztardę, chrzan, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz w 180°C przez ok. 50 minut.
Po upieczeniu schłódź pasztet przed podaniem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1075
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
164
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.