Pasztet z kalafiora
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1708614483528.png&w=3840&q=75)
Krakus
![Pasztet z kalafiora](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1706180644767.jpg&w=3840&q=75)
Pasztet z kalafiora to wegetariańska alternatywa dla tradycyjnych pasztetów mięsnych. Doskonale smakuje na kromkach chrupiącego chleba. To również świetny dodatek do kanapek lub na świąteczny stół.
0
0 / 0
Pasztet z kalafiora to wegetariańska alternatywa dla tradycyjnych pasztetów mięsnych. Doskonale smakuje na kromkach chrupiącego chleba. To również świetny dodatek do kanapek lub na świąteczny stół.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szt. kalafior
100 g ziemniaki
1 szt. cebula
1 łyżka musztarda
1 łyżka chrzan krakus
1 łyżka olej rzepakowy
800 ml bulion warzywny
20 g bułka tarta
100 g kasza jaglana
10 g masło
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Podziel kalafior na różyczki, ziemniaki pokrój w kostkę. Całość ugotuj wraz z kaszą jaglaną w bulionie warzywnym przez około 15 minut pod przykryciem.
Po ugotowaniu odcedź bulion od warzyw i kaszy.
Pokrojoną cebulkę podsmaż na patelni z olejem, aż się zeszkli.
Warzywa wraz z cebulką zmiel za pomocą blendera lub melaksera na gładką masę.
Do masy warzywnej dodaj kaszę jaglaną, musztardę, chrzan, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz w 180°C przez ok. 50 minut.
Po upieczeniu schłódź pasztet przed podaniem.