Pasztet z kalafiora

Krakus
Pasztet z kalafiora

1

0 / 0

Pasztet z kalafiora to wegetariańska alternatywa dla tradycyjnych pasztetów mięsnych. Doskonale smakuje na kromkach chrupiącego chleba. To również świetny dodatek do kanapek lub na świąteczny stół.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szt. kalafior

100 g ziemniaki

1 szt. cebula

1 łyżka musztarda

1 łyżka chrzan krakus

1 łyżka olej rzepakowy

800 ml bulion warzywny

20 g bułka tarta

100 g kasza jaglana

10 g masło

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Podziel kalafior na różyczki, ziemniaki pokrój w kostkę. Całość ugotuj wraz z kaszą jaglaną w bulionie warzywnym przez około 15 minut pod przykryciem.

2

Po ugotowaniu odcedź bulion od warzyw i kaszy.

3

Pokrojoną cebulkę podsmaż na patelni z olejem, aż się zeszkli.

4

Warzywa wraz z cebulką zmiel za pomocą blendera lub melaksera na gładką masę.

5

Do masy warzywnej dodaj kaszę jaglaną, musztardę, chrzan, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.

6

Masę przełóż do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz w 180°C przez ok. 50 minut.

7

Po upieczeniu schłódź pasztet przed podaniem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1075

kcal

Białka

32

gram

Węglowodany

164

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły