Pasztet z fasoli

EkspertOdKuchni
Pasztet z fasoli

0

4 / 2

Pasztet z fasoli to wegetariańska alternatywa dla tradycyjnego mięsnego pasztetu. Można podawać go na kanapki lub jako dodatek do różnych potraw.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

500 g fasola jaś

2 szt. cebula

2 szt. jabłko

1 łyżeczka musztarda stołowa

1 szt. jajko

1 łyżka olej

1 szcz. sól, pieprz

1 szcz. majeranek

1 szcz. liść laurowy

1 szcz. ziele angielskie

Przygotowanie


1

Fasolę Jaś moczymy w zimnej wodzie, najlepiej przez całą noc.

2

Po namoczeniu fasoli gotujemy ją z liściem laurowym i zielem angielskim, do momentu aż będzie miękka. Fasolę odcedzamy na durszlaku.

3

Na patelni podsmażamy cebulę i starte jabłka na dużych oczkach.

4

Za pomocą maszynki do mielenia bądź blendera mielimy fasolę i czosnek. Dodajemy ostudzone i podsmażone jabłka i cebulę. Następnie dodajemy łyżeczkę musztardy (jak ktoś lubi smak musztardy, można dodać jej więcej), dwie łyżki majeranku, sól, pieprz i jajko. Próbujemy, czy fasola jest odpowiednio doprawiona.

5

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej, aby papier do pieczenia wychodził z keksówki, ponieważ będzie nam wtedy łatwiej wyciągnąć pasztet.

6

Całą masę wykładamy do keksówki.

7

Pieczemy w piekarniku przy 180 stopniach ok. 45 minut. W połowie pieczenia pasztet można przykryć folią aluminiową.

8

Po wypieczeniu najlepiej odłożyć pasztet na 4-6 godzin, aby przy krojeniu się nie rozpadł.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły