Pasztet z fasoli
EkspertOdKuchni
Pasztet z fasoli to wegetariańska alternatywa dla tradycyjnego mięsnego pasztetu. Można podawać go na kanapki lub jako dodatek do różnych potraw.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
832
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
126
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 2
Pasztet z fasoli to wegetariańska alternatywa dla tradycyjnego mięsnego pasztetu. Można podawać go na kanapki lub jako dodatek do różnych potraw.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
500 g fasola jaś
2 szt. cebula
2 szt. jabłko
1 łyżecz. musztarda stołowa
1 szt. jajko
1 łyżka olej
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. liść laurowy
1 szczyp. ziele angielskie
Przygotowanie
Fasolę Jaś moczymy w zimnej wodzie, najlepiej przez całą noc.
Po namoczeniu fasoli gotujemy ją z liściem laurowym i zielem angielskim, do momentu aż będzie miękka. Fasolę odcedzamy na durszlaku.
Na patelni podsmażamy cebulę i starte jabłka na dużych oczkach.
Za pomocą maszynki do mielenia bądź blendera mielimy fasolę i czosnek. Dodajemy ostudzone i podsmażone jabłka i cebulę. Następnie dodajemy łyżeczkę musztardy (jak ktoś lubi smak musztardy, można dodać jej więcej), dwie łyżki majeranku, sól, pieprz i jajko. Próbujemy, czy fasola jest odpowiednio doprawiona.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej, aby papier do pieczenia wychodził z keksówki, ponieważ będzie nam wtedy łatwiej wyciągnąć pasztet.
Całą masę wykładamy do keksówki.
Pieczemy w piekarniku przy 180 stopniach ok. 45 minut. W połowie pieczenia pasztet można przykryć folią aluminiową.
Po wypieczeniu najlepiej odłożyć pasztet na 4-6 godzin, aby przy krojeniu się nie rozpadł.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
832
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
126
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.