Pasztet z fasoli
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Pasztet z fasoli](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976131495.jpeg&w=3840&q=75)
Pasztet z fasoli to wegetariańska alternatywa dla tradycyjnego mięsnego pasztetu. Można podawać go na kanapki lub jako dodatek do różnych potraw.
0
4 / 2
Pasztet z fasoli to wegetariańska alternatywa dla tradycyjnego mięsnego pasztetu. Można podawać go na kanapki lub jako dodatek do różnych potraw.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
500 g fasola jaś
2 szt. cebula
2 szt. jabłko
1 łyżecz. musztarda stołowa
1 szt. jajko
1 łyżka olej
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. liść laurowy
1 szczyp. ziele angielskie
Przygotowanie
Fasolę Jaś moczymy w zimnej wodzie, najlepiej przez całą noc.
Po namoczeniu fasoli gotujemy ją z liściem laurowym i zielem angielskim, do momentu aż będzie miękka. Fasolę odcedzamy na durszlaku.
Na patelni podsmażamy cebulę i starte jabłka na dużych oczkach.
Za pomocą maszynki do mielenia bądź blendera mielimy fasolę i czosnek. Dodajemy ostudzone i podsmażone jabłka i cebulę. Następnie dodajemy łyżeczkę musztardy (jak ktoś lubi smak musztardy, można dodać jej więcej), dwie łyżki majeranku, sól, pieprz i jajko. Próbujemy, czy fasola jest odpowiednio doprawiona.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej, aby papier do pieczenia wychodził z keksówki, ponieważ będzie nam wtedy łatwiej wyciągnąć pasztet.
Całą masę wykładamy do keksówki.
Pieczemy w piekarniku przy 180 stopniach ok. 45 minut. W połowie pieczenia pasztet można przykryć folią aluminiową.
Po wypieczeniu najlepiej odłożyć pasztet na 4-6 godzin, aby przy krojeniu się nie rozpadł.