Pasztet z cukinii
malg
Prosty przepis na bezmięsny pasztet z cukinii i marchewki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
197
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Prosty przepis na bezmięsny pasztet z cukinii i marchewki.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szkl. kasza manna
2 szt. cukinia
3 szt. marchew
2 szt. jaja kurze całe
4 szt. ząbek czosnku
1 szt. cebula
20 dag. ser żółty
0.50 szkl. płatki owsiane
Przygotowanie
Cukinię i marchewkę zetrzeć na tartce na grubych oczkach, podsmażyć je na oleju, aby trochę zmiękły. Dodać przyprawy.
Jak warzywa przestygną, dodać kaszę mannę, płatki, całe jajka i starty ser żółty. Wszystko delikatnie wymieszać i ewentualnie doprawić pieprzem i solą.
Formę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wyłożyć masę na pasztet.
Piec około godziny w temperaturze 170 stopni.
Pasztet można podawać z chlebem, chrzanem i sosami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
197
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.