Pasztet Wegański

maspexdigital
Pasztet Wegański

1

4.3 / 6

Warzywna, wegańska alternatywa dla mięsnego pasztetu to strzał w 10 na tegoroczne święta! Niezwykle aromatyczny, podany z żurawiną zachwyci niejedno podniebienie.

13

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szkl. soczewica czerwona

1 szt. marchew

1 szt. pietruszka

1 szt. cebula

0.50 szkl. bułka tarta

3 łyżka olej rzepakowy

50 g ryż

1 łyżecz. papryka słodka

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. kminek

1 łyżecz. oregano

1 szczyp. chili

1 łyżka mąka pszenna lubella

Przygotowanie


1

Soczewicę moczymy w zimnej wodzie przez 3 godziny. Wymieniamy wodę na czystą. Gotujemy ok. 10 minut. W drugim garnku gotujemy ryż do miękkości. Ugotowaną soczewicę i ryż odcedzamy.

2

Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na złoty kolor pokrojoną na małą kostkę cebulkę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy do cebuli i podsmażamy przez 4 minuty. Natkę pietruszki siekamy.

3

Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masę przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem i obsypanej mąką. Pasztet pieczemy ok. 1 godzinę. Podajemy z żurawiną.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

505

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

74

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły