Pasztet Wegański
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Pasztet Wegański](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975125843.jpeg&w=3840&q=75)
Warzywna, wegańska alternatywa dla mięsnego pasztetu to strzał w 10 na tegoroczne święta! Niezwykle aromatyczny, podany z żurawiną zachwyci niejedno podniebienie.
1
4.3 / 6
Warzywna, wegańska alternatywa dla mięsnego pasztetu to strzał w 10 na tegoroczne święta! Niezwykle aromatyczny, podany z żurawiną zachwyci niejedno podniebienie.
13
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szkl. soczewica czerwona
1 szt. marchew
1 szt. pietruszka
1 szt. cebula
0.50 szkl. bułka tarta
3 łyżka olej rzepakowy
50 g ryż
1 łyżecz. papryka słodka
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. kminek
1 łyżecz. oregano
1 szczyp. chili
1 łyżka mąka pszenna lubella
Przygotowanie
Soczewicę moczymy w zimnej wodzie przez 3 godziny. Wymieniamy wodę na czystą. Gotujemy ok. 10 minut. W drugim garnku gotujemy ryż do miękkości. Ugotowaną soczewicę i ryż odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na złoty kolor pokrojoną na małą kostkę cebulkę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy do cebuli i podsmażamy przez 4 minuty. Natkę pietruszki siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masę przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem i obsypanej mąką. Pasztet pieczemy ok. 1 godzinę. Podajemy z żurawiną.