Pasztet rybny

formularz
Pasztet rybny

0

0 / 0

Pasztet rybny to świetna, świąteczna propozycja, która urozmaici tradycyjne, bożonarodzeniowe menu. Warto spróbować, bo jest pyszny!

14

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

300 g filet z łososia

2 łyżka oliwa

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

1 łyżecz. suszony majeranek

100 g kasza jaglana

3 szt. jajko

1 łyżecz. suszony lubczyk

1 łyżecz. natka pietruszki

1 łyżecz. papryka słodka mielona

1 szczyp. kurkuma

1 łyżecz. pieprz

2 szczyp. sól

1 łyżecz. chrzan krakus

Przygotowanie


1

Filet z łososia nacieramy oliwą, pieprzem cytrynowym i majerankiem.

2

Układamy go w naczyniu żaroodpornym. Obok układamy pokrojoną cebulę i czosnek.

3

Całość pieczemy 20 minut w 190 stopniach.

4

Kaszę płuczemy na sicie. Przelewamy wrzątkiem, przekładamy do garnka i zalewamy podwójną ilością wody. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 12 minut.

5

Gdy ryba się upiecze, mięso oddzielamy od skóry i miksujemy wraz z cebulą, czosnkiem i przestudzoną kaszą. Dodajemy drobno pokrojone jajka ugotowane na twardo oraz wszystkie przyprawy i chrzan.

6

Dodajemy roztrzepane surowe jajka, mieszamy i masę wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

7

Całość pieczemy 45 minut w 190 stopniach. Podajemy z ogórkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły