Pasztet rybny
formularz
Pasztet rybny to świetna, świąteczna propozycja, która urozmaici tradycyjne, bożonarodzeniowe menu. Warto spróbować, bo jest pyszny!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
125
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pasztet rybny to świetna, świąteczna propozycja, która urozmaici tradycyjne, bożonarodzeniowe menu. Warto spróbować, bo jest pyszny!
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
300 g filet z łososia
2 łyżka oliwa
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżecz. suszony majeranek
100 g kasza jaglana
3 szt. jajko
1 łyżecz. suszony lubczyk
1 łyżecz. natka pietruszki
1 łyżecz. papryka słodka mielona
1 szczyp. kurkuma
1 łyżecz. pieprz
2 szczyp. sól
1 łyżecz. chrzan krakus
Przygotowanie
Filet z łososia nacieramy oliwą, pieprzem cytrynowym i majerankiem.
Układamy go w naczyniu żaroodpornym. Obok układamy pokrojoną cebulę i czosnek.
Całość pieczemy 20 minut w 190 stopniach.
Kaszę płuczemy na sicie. Przelewamy wrzątkiem, przekładamy do garnka i zalewamy podwójną ilością wody. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 12 minut.
Gdy ryba się upiecze, mięso oddzielamy od skóry i miksujemy wraz z cebulą, czosnkiem i przestudzoną kaszą. Dodajemy drobno pokrojone jajka ugotowane na twardo oraz wszystkie przyprawy i chrzan.
Dodajemy roztrzepane surowe jajka, mieszamy i masę wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość pieczemy 45 minut w 190 stopniach. Podajemy z ogórkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
125
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.