Pasztet pomidorowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Pasztet pomidorowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F8289-1702058032916.jpeg&w=3840&q=75)
Chcesz przygotować własny pasztet pomidorowy? Pokażemy ci jak. Ciecierzyca, przecier pomidorowy, soczewica i podsmażone warzywa to jedne z głównych składników, które wykorzystamy przygotowując pasztet pomidorowy. Żeby dowiedzieć się więcej sprawdź nasz przepis.
1
0 / 0
Chcesz przygotować własny pasztet pomidorowy? Pokażemy ci jak. Ciecierzyca, przecier pomidorowy, soczewica i podsmażone warzywa to jedne z głównych składników, które wykorzystamy przygotowując pasztet pomidorowy. Żeby dowiedzieć się więcej sprawdź nasz przepis.
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
500 przecier pomidorowy łowicz
200 g soczewica czerwona sucha
200 g ciecierzyca
2 łyżka olej kokosowy
250 g marchew
1 szt. cebula
3 szt. ząbek czosnku
10 g mielone siemie lniane
1 łyżecz. pieprz cayenne
1 łyżecz. pieprz ziołowy
1 łyżecz. tymianek
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Ciecierzycę zalej wodą i pozostaw na noc. Następnego dnia zmień wodę i gotuj przez 75 minut.
Wlej 250 ml przecieru pomidorowego i gotuj przez kolejne 15 minut, aż soczewica będzie miękka, mieszając co jakiś czas, a nadmiar płynu odparuje.
Warzywa obierz i pokój w plasterki. Na patelni rozpuść olej kokosowy i podsmaż na nim warzywa. Dodaj 250 ml przecieru i mieszaj aż warzywa będą miękkie. Przełóż wszystko do jednego naczynia, dodaj siemię lniane i zblenduj na gładką masę.
Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 60 minut w temperaturze 180°C. Pasztet najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.