Pasztet pomidorowy

maspexdigital
Pasztet pomidorowy

1

0 / 0

Chcesz przygotować własny pasztet pomidorowy? Pokażemy ci jak. Ciecierzyca, przecier pomidorowy, soczewica i podsmażone warzywa to jedne z głównych składników, które wykorzystamy przygotowując pasztet pomidorowy. Żeby dowiedzieć się więcej sprawdź nasz przepis.

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

500 przecier pomidorowy łowicz

200 g soczewica czerwona sucha

200 g ciecierzyca

2 łyżka olej kokosowy

250 g marchew

1 szt. cebula

3 szt. ząbek czosnku

10 g mielone siemie lniane

1 łyżeczka pieprz cayenne

1 łyżeczka pieprz ziołowy

1 łyżeczka tymianek

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Ciecierzycę zalej wodą i pozostaw na noc. Następnego dnia zmień wodę i gotuj przez 75 minut.

2

Wlej 250 ml przecieru pomidorowego i gotuj przez kolejne 15 minut, aż soczewica będzie miękka, mieszając co jakiś czas, a nadmiar płynu odparuje.

3

Warzywa obierz i pokój w plasterki. Na patelni rozpuść olej kokosowy i podsmaż na nim warzywa. Dodaj 250 ml przecieru i mieszaj aż warzywa będą miękkie. Przełóż wszystko do jednego naczynia, dodaj siemię lniane i zblenduj na gładką masę.

4

Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 60 minut w temperaturze 180°C. Pasztet najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły