Pasztet grzybowo-soczewicowy
kontakt_2
Pasztet grzybowo-soczewicowy to smaczny, pełen grzybowego aromatu, wegetariański pasztet, który z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Pasztet sprawdzi się nie tylko od święta, ale i jako dodatek do kanapek na co dzień.
0
0 / 0
Pasztet grzybowo-soczewicowy to smaczny, pełen grzybowego aromatu, wegetariański pasztet, który z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Pasztet sprawdzi się nie tylko od święta, ale i jako dodatek do kanapek na co dzień.
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
150 g zielona soczewica
150 g kasza jaglana
1 szt. cebula
100 olej rzepakowy
2 łyżka sos sojowy
2 łyżka grzyby suszone
3 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 łyżeczka suszony majeranek
1 łyżeczka pieprz ziarnisty
2 szcz. sól
1 opak. ketchup kotlin łagodny
0.50 pęcz. natka pietruszki
2 szcz. pieprz kolorowy
Przygotowanie
Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Soczewicę dokładnie płuczemy.
Kaszę przekładamy do garnka, a następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 12 minut, aż woda się wchłonie.
Zieloną soczewicę zalewamy 3 szklankami wody i na małym ogniu gotujemy do miękkości 40 minut.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na 2 łyżkach oleju wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.
Gdy się zeszkli, wyrzucamy przyprawy i miksujemy ją na gładką masę wraz z kaszą, soczewicą, sosem sojowym, resztą oleju, zmielonymi grzybami i resztą przypraw.
Doprawiamy do smaku solą
Mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Odstawiamy w formie na całą noc.
Podajemy z ketchupem udekorowany natką pietruszki i kolorowym pieprzem.