Pasztet grzybowo-soczewicowy

kontakt_2
Pasztet grzybowo-soczewicowy

0

0 / 0

Pasztet grzybowo-soczewicowy to smaczny, pełen grzybowego aromatu, wegetariański pasztet, który z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Pasztet sprawdzi się nie tylko od święta, ale i jako dodatek do kanapek na co dzień.

14

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

150 g zielona soczewica

150 g kasza jaglana

1 szt. cebula

100 olej rzepakowy

2 łyżka sos sojowy

2 łyżka grzyby suszone

3 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

1 łyżeczka suszony majeranek

1 łyżeczka pieprz ziarnisty

2 szcz. sól

1 opak. ketchup kotlin łagodny

0.50 pęcz. natka pietruszki

2 szcz. pieprz kolorowy

Przygotowanie


1

Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Soczewicę dokładnie płuczemy.

2

Kaszę przekładamy do garnka, a następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy.

3

Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 12 minut, aż woda się wchłonie.

4

Zieloną soczewicę zalewamy 3 szklankami wody i na małym ogniu gotujemy do miękkości 40 minut.

5

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.

6

Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na 2 łyżkach oleju wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.

7

Gdy się zeszkli, wyrzucamy przyprawy i miksujemy ją na gładką masę wraz z kaszą, soczewicą, sosem sojowym, resztą oleju, zmielonymi grzybami i resztą przypraw.

8

Doprawiamy do smaku solą

9

Mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

10

Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

11

Odstawiamy w formie na całą noc.

12

Podajemy z ketchupem udekorowany natką pietruszki i kolorowym pieprzem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły