Pasztet drobiowo-grzybowy
m7
Przepis dostałam od mojej szwagierki.Pasztet jest naprawdę pyszny,a ponieważ zbliżają się święta wielkanocne i pasztety będą mile widziane na naszych stołach,więc podzielę się z wami tym przepisem.
1
0 / 0
Przepis dostałam od mojej szwagierki.Pasztet jest naprawdę pyszny,a ponieważ zbliżają się święta wielkanocne i pasztety będą mile widziane na naszych stołach,więc podzielę się z wami tym przepisem.
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 szcz. sól biała
1 szcz. czarny pieprz
0.50 l mleko
1 szt. kurczak cały duży
1 szt. włoszczyzna
2 szt. cebula
3 szt. czosnek
3 szt. jajka kurze całe
1 szt. bułka pszenna zwykła
1 łyżka przyprawa typu vegeta
10 dek. boczek
20 dek. grzyby
Przygotowanie
Z kurczaka i włoszczyzny ugotować rosół.Mięso oddzielić od kości i razem ze skórą zmielić.
boczek i słoninę stopić,dodać pokrojone grzyby.(ja używam poza sezonem grzybów mrożonych,ale mogą też być suszone,namoczone i podgotowane kilka minut).
dodać cebule starte na tarce drobnej.Wymieszać dokładnie i dodać zmielone mięso.Podlać 1 szkl.Rosołu.Zagotować.
wcisnąć czosnek,przyprawić solą i pieprzem.
3 żółtka rozrobić z połową szklanki mleka i wlać do mięsa.
białka ubić na sztywno,wymieszać dokładnie z masą.
formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.Spód foremki wyłożyć kromkami bułki,namoczonej w mleku(ja ścinam tylko kromki twardej części bułki,miąższ jest za bardzo miękki).
wyłożyć masę i piec ok.1godz.W 180 stopniach.