Pasztet drobiowo-grzybowy

m7
Pasztet drobiowo-grzybowy

Średnia 0 / 0

Oceń!

Przepis dostałam od mojej szwagierki.Pasztet jest naprawdę pyszny,a ponieważ zbliżają się święta wielkanocne i pasztety będą mile widziane na naszych stołach,więc podzielę się z wami tym przepisem.

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1 szczyp. sól biała

1 szczyp. czarny pieprz

0.50 l mleko

1 szt. kurczak cały duży

1 szt. włoszczyzna

2 szt. cebula

3 szt. czosnek

3 szt. jajka kurze całe

1 szt. bułka pszenna zwykła

1 łyżka przyprawa typu vegeta

10 dag. boczek

20 dag. grzyby

Przygotowanie


Z kurczaka i włoszczyzny ugotować rosół.Mięso oddzielić od kości i razem ze skórą zmielić.

boczek i słoninę stopić,dodać pokrojone grzyby.(ja używam poza sezonem grzybów mrożonych,ale mogą też być suszone,namoczone i podgotowane kilka minut).

dodać cebule starte na tarce drobnej.Wymieszać dokładnie i dodać zmielone mięso.Podlać 1 szkl.Rosołu.Zagotować.

wcisnąć czosnek,przyprawić solą i pieprzem.

3 żółtka rozrobić z połową szklanki mleka i wlać do mięsa.

białka ubić na sztywno,wymieszać dokładnie z masą.

formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.Spód foremki wyłożyć kromkami bułki,namoczonej w mleku(ja ścinam tylko kromki twardej części bułki,miąższ jest za bardzo miękki).

wyłożyć masę i piec ok.1godz.W 180 stopniach.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

523

kcal

Białka

46

gram

Węglowodany

20

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły