Pasztet domowy
m7
Na kanapki- świetna alternatywa do wędliny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1429
kcal
Białka
122
gram
Węglowodany
111
gram
Tłuszcze
50
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Na kanapki- świetna alternatywa do wędliny.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
750 rosół drobiowy
1 kg mięso drobiowe
1 łyżecz. sól, pieprz
1 szkl. kasza manna
4 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
3 szt. cebula
1 szt. jajko
5 dag. słonina
0.50 szt. wieprzowina
Przygotowanie
Łebek i korpusy należy umyć i wraz z marchewką i pietruszką ugotować do miękkości w delikatnie osolonej wodzie( przez około 1,5 godziny).
Korpusy i warzywa wyjąć nieco wcześniej, łebek musi gotować się dłużej.
Do 750 ml rosołu z gotowania należy wsypać kaszę manną i ugotować( powinna spęcznieć). Cebulę obrać, drobno posiekać i poddusić na słonince. Mięso oddzielić od kości.
Wszystkie składniki zemleć dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.
Do masy wbić dwa całe jajka, dodać sól, pieprz. Masę wymieszać z gęstą kaszą manną, wykładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę( lub dwie keksówki).
Pasztet piec w temperaturze przez ponad 60 minut, wszystko zależy od piekarnika.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1429
kcal
Białka
122
gram
Węglowodany
111
gram
Tłuszcze
50
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.