Pasztet domowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pasztet domowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973958432.jpeg&w=3840&q=75)
Na kanapki- świetna alternatywa do wędliny.
0
0 / 0
Na kanapki- świetna alternatywa do wędliny.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
750 rosół drobiowy
1 kg mięso drobiowe
1 łyżecz. sól, pieprz
1 szkl. kasza manna
4 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
3 szt. cebula
1 szt. jajko
5 dag. słonina
0.50 szt. wieprzowina
Przygotowanie
Łebek i korpusy należy umyć i wraz z marchewką i pietruszką ugotować do miękkości w delikatnie osolonej wodzie( przez około 1,5 godziny).
Korpusy i warzywa wyjąć nieco wcześniej, łebek musi gotować się dłużej.
Do 750 ml rosołu z gotowania należy wsypać kaszę manną i ugotować( powinna spęcznieć). Cebulę obrać, drobno posiekać i poddusić na słonince. Mięso oddzielić od kości.
Wszystkie składniki zemleć dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.
Do masy wbić dwa całe jajka, dodać sól, pieprz. Masę wymieszać z gęstą kaszą manną, wykładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę( lub dwie keksówki).
Pasztet piec w temperaturze przez ponad 60 minut, wszystko zależy od piekarnika.