Pasztet babci
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Pasztet babci](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975638325.jpeg&w=3840&q=75)
Tradycyjny przepis na pasztet z zeszytu babci zawsze się udaje i znakomicie smakuje. Szczególnie warto przygotować go na Święta Wielkanocne.
1
0 / 0
Tradycyjny przepis na pasztet z zeszytu babci zawsze się udaje i znakomicie smakuje. Szczególnie warto przygotować go na Święta Wielkanocne.
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 kg mięso drobiowe
2 szczyp. pieprz
1 szczyp. ziele angielskie
1 szczyp. gałka muszkatołowa
3 łyżecz. przyprawa typu vegeta
4 szt. skrzydło kurczaka
1 szt. włoszczyzna
2 szt. cebula
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. owoc jałowca
1 szt. liść laurowy
0.30 szt. bagietka
5 łyżka oliwa
20 dag. wątróbka kurczaka
Przygotowanie
Mięso gotujemy razem z włoszczyzną, dodajemy przyprawy, gotujemy do miękkości mięsa. Cebulkę kroimy w drobna kostkę, smażymy na oliwie. Ugotowane mięso i cebulkę mielimy przez maszynkę, doprawiamy.
Bułkę namaczamy w wywarze z mięsa, odsączamy, również mielimy. Do masy dodajemy 2 jajka, dokładnie mieszamy. Pozostałe 2 jajka gotujemy na twardo. Układamy w formie masę mięsną, przekładając ugotowaną z wywaru marchewką oraz ugotowanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temp 180 stopni.