Pasztet babci

m7
Pasztet babci

1

0 / 0

Tradycyjny przepis na pasztet z zeszytu babci zawsze się udaje i znakomicie smakuje. Szczególnie warto przygotować go na Święta Wielkanocne.

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 kg mięso drobiowe

2 szczyp. pieprz

1 szczyp. ziele angielskie

1 szczyp. gałka muszkatołowa

3 łyżecz. przyprawa typu vegeta

4 szt. skrzydło kurczaka

1 szt. włoszczyzna

2 szt. cebula

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. owoc jałowca

1 szt. liść laurowy

0.30 szt. bagietka

5 łyżka oliwa

20 dag. wątróbka kurczaka

Przygotowanie


1

Mięso gotujemy razem z włoszczyzną, dodajemy przyprawy, gotujemy do miękkości mięsa. Cebulkę kroimy w drobna kostkę, smażymy na oliwie. Ugotowane mięso i cebulkę mielimy przez maszynkę, doprawiamy.

2

Bułkę namaczamy w wywarze z mięsa, odsączamy, również mielimy. Do masy dodajemy 2 jajka, dokładnie mieszamy. Pozostałe 2 jajka gotujemy na twardo. Układamy w formie masę mięsną, przekładając ugotowaną z wywaru marchewką oraz ugotowanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temp 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły