Pasztet

m7
Pasztet

0

0 / 0

swojski pasztet

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1 kg wieprzowina łopatka

1 kg mięso wołowe

10 szcz. gałka muszkatołowa

3 szt. udko z kurczaka

1.50 szt. kajzerki

2 szt. korzeń pietruszki

4 szt. marchew

5 szt. jaja kurze całe

2 szt. cebula

6 szt. ziele angielskie

4 szt. liść laurowy

70 dek. wieprzowina podgardle

50 dek. boczek

Przygotowanie


1

Mięso gotujemy z listkiem, zielem angielskim, marchewką i pietruszką. Udka gotują się krócej więc wyjmujemy je wcześniej. Tak ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa wraz z marchewką i uprzednio namoczoną i odciśniętą bułką. Bułkę moczę w wywarze w którym gotowało się mięso tylko wcześniej go przecedzam. Cebulkę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju i także przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku przyprawami.

2

Po nałożeniu do foremek na wierzchu robimy kratkę nożem i posypujemy bułka tartą. Pieczenie w foremkach aluminiowych nie wymaga ich smarowania i posypywania bułką.Tak przygotowane pasztety pieczemy w 160 stopniach około 60 minut.

3

Z powyższej ilości mięsa wyszło mi 3 kg pasztetu do upieczenia. 3 foremki aluminiowe o wymiarach 30x10 cm i jedna 20x10 cm.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły