Pasztet
m7
swojski pasztet
Wartości odżywcze na porcję
Energia
843
kcal
Białka
47
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
67
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
swojski pasztet
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 kg wieprzowina łopatka
1 kg mięso wołowe
10 szczyp. gałka muszkatołowa
3 szt. udko z kurczaka
1.50 szt. kajzerki
2 szt. korzeń pietruszki
4 szt. marchew
5 szt. jaja kurze całe
2 szt. cebula
6 szt. ziele angielskie
4 szt. liść laurowy
70 dag. wieprzowina podgardle
50 dag. boczek
Przygotowanie
Mięso gotujemy z listkiem, zielem angielskim, marchewką i pietruszką. Udka gotują się krócej więc wyjmujemy je wcześniej. Tak ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa wraz z marchewką i uprzednio namoczoną i odciśniętą bułką. Bułkę moczę w wywarze w którym gotowało się mięso tylko wcześniej go przecedzam. Cebulkę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju i także przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku przyprawami.
Po nałożeniu do foremek na wierzchu robimy kratkę nożem i posypujemy bułka tartą. Pieczenie w foremkach aluminiowych nie wymaga ich smarowania i posypywania bułką.Tak przygotowane pasztety pieczemy w 160 stopniach około 60 minut.
Z powyższej ilości mięsa wyszło mi 3 kg pasztetu do upieczenia. 3 foremki aluminiowe o wymiarach 30x10 cm i jedna 20x10 cm.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
843
kcal
Białka
47
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
67
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.