Pasztet
m7
0
0 / 0
Pyszny pasztet
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
2 szt. cebula
1 szt. marchew
4 szt. jaja kurze całe
2 łyżka bułka tarta
50 dek. wieprzowina
50 dek. wątróbka kurczaka
Przygotowanie
Wieprzowinę myjemy, zalewamy zimną wodą.
Cebulę oraz marchewkę obieramy.
Do wieprzowiny dodajemy jedną cebulę, marchew oraz przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Następnie wyjmujemy je i osączamy.
Do gotującego się wywaru wrzucamy opłukaną wątróbkę oraz drugą cebulę.
Gotujemy je 5-10 minut, wyjmujemy, osączamy.
Następnie mięso, wątróbkę i osączone warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
Do mięsa dodajemy żółtka oraz przyprawy, dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy pianę, delikatnie łączymy z masą mięsną.
Wąską blaszkę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej masę mięsną. Pieczemy około 1, 5 godziny w temp. 180*c.