Paszteciki z pieczarkami i kapustą kiszoną
kontakt_2
Paszteciki smakują znakomicie z aromatycznym barszczem jak i same podane z ketchupem. Są wypełnione po brzegi aromatycznymi pieczarkami, które idealnie współgrają z chrupiącym i lekkim ciastem francuskim.
0
3.7 / 18
Paszteciki smakują znakomicie z aromatycznym barszczem jak i same podane z ketchupem. Są wypełnione po brzegi aromatycznymi pieczarkami, które idealnie współgrają z chrupiącym i lekkim ciastem francuskim.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. ciasto francuskie
400 g kapusta kiszona
150 g pieczarki
2 szt. cebula
1 łyżka olej rzepakowy
0.50 łyżecz. sól
1 łyżecz. papryka słodka mielona
1 łyżecz. kminek mielony
1 szczyp. pieprz czarny
1 szt. liść laurowy
1 szt. jajko
5 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Kapustę gotujemy z liściem laurowym do miękkości. Odcedzamy i drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę i pieczarki drobno kroimy. Przekładamy na patelnię. Doprawiamy solą. Smażymy do momentu aż woda odparuje. Pieczarki i cebulę mieszamy z kapustą i ketchupem. Doprawiamy papryką słodką, kminkiem i pieprzem czarnym.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego. Nakładamy połowę farszu. Zawijamy rulon i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na blaszkę. Czynność powtarzamy z drugim arkuszem.
Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dodatkowo kminkiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ok. 15 min.