Paszteciki z pieczarkami i cebulą
formularz
Paszteciki nierozłącznie kojarzone są z barszczykiem. I prawidłowo, bo jedne z drugim uzupełniają się smakiem ;)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1531
kcal
Białka
53
gram
Węglowodany
212
gram
Tłuszcze
64
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
2.6 / 5
Paszteciki nierozłącznie kojarzone są z barszczykiem. I prawidłowo, bo jedne z drugim uzupełniają się smakiem ;)
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
370 g mąka lubella puszysta tortowa
3 łyżka maślanka
35 g świeże drożdże
90 g masło
3 szt. żółtko jajka kurzego
1 szt. jajko kurze
1 kg pieczarki
1 szt. cebula
2 łyżka sok z cytryny
2 łyżka masło klarowane
1 pęcz. posiekana natka pietruszki
1 szczyp. sól, pieprz
1 opak. barszcz czerwony krakus
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w paseczki. W dużym garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę. Dodajemy pieczarki, sok z cytryny i dusimy na najmniejszym ogniu do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę przesiewamy. Jajko, żółtka, maślankę i drożdże dokładnie mieszamy. Dolewamy do mąki oraz dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy na duży prostokąt. Na wierzchu rozkładamy farsz. Zwijamy jak roladę i ostrym nożem kroimy na 12 części.
Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 190 stopniach.
Podajemy z barszczem czerwonym Krakus.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1531
kcal
Białka
53
gram
Węglowodany
212
gram
Tłuszcze
64
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.