Paszteciki z pieczarkami i cebulą

formularz
Paszteciki z pieczarkami i cebulą

0

2.6 / 5

Paszteciki nierozłącznie kojarzone są z barszczykiem. I prawidłowo, bo jedne z drugim uzupełniają się smakiem ;)

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

370 g mąka lubella puszysta tortowa

3 łyżka maślanka

35 g świeże drożdże

90 g masło

3 szt. żółtko jajka kurzego

1 szt. jajko kurze

1 kg pieczarki

1 szt. cebula

2 łyżka sok z cytryny

2 łyżka masło klarowane

1 pęcz. posiekana natka pietruszki

1 szcz. sól, pieprz

1 opak. barszcz czerwony krakus

Przygotowanie


1

Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w paseczki. W dużym garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę. Dodajemy pieczarki, sok z cytryny i dusimy na najmniejszym ogniu do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do przestudzenia.

2

Mąkę przesiewamy. Jajko, żółtka, maślankę i drożdże dokładnie mieszamy. Dolewamy do mąki oraz dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy na duży prostokąt. Na wierzchu rozkładamy farsz. Zwijamy jak roladę i ostrym nożem kroimy na 12 części.

3

Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 190 stopniach.

4

Podajemy z barszczem czerwonym Krakus.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły