Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami
EwelinaPedzikowska
Paszteciki to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu. Nie marnuj jedzenia po świętach. Podam kilka fajnych wskazówek jak nie marnować jedzenia, a jeszcze je wykorzystać do fajnego dania. Mięsa i wędliny zamrozić a potem wykorzystać do rozmaitych zapiekanek z makaronem. Plastry i większe kawałki żółtych serów rozpuścić i zrobić pyszne serowe fondue - rodzinka będzie zachwycona. Czerstwy chleb i bułki pokroić w kostkę i zrobić grzanki np. do zupy. Oczywiście na czarną godzinę można zamrozić bigos, sernik, makowiec i pierogi. Zawsze się przyda jak wpadną niezapowiedziani goście. Nigdy nie należy zamrażać sałatek z sosem lub majonezem, ciast z kremami, bitą śmietaną i galaretkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
99
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.3 / 8
Paszteciki to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu. Nie marnuj jedzenia po świętach. Podam kilka fajnych wskazówek jak nie marnować jedzenia, a jeszcze je wykorzystać do fajnego dania. Mięsa i wędliny zamrozić a potem wykorzystać do rozmaitych zapiekanek z makaronem. Plastry i większe kawałki żółtych serów rozpuścić i zrobić pyszne serowe fondue - rodzinka będzie zachwycona. Czerstwy chleb i bułki pokroić w kostkę i zrobić grzanki np. do zupy. Oczywiście na czarną godzinę można zamrozić bigos, sernik, makowiec i pierogi. Zawsze się przyda jak wpadną niezapowiedziani goście. Nigdy nie należy zamrażać sałatek z sosem lub majonezem, ciast z kremami, bitą śmietaną i galaretkami.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
300 g mąka lubella puszysta tortowa
125 mleko uht 3,2%
13 g świeże drożdże
30 g masło
1 szt. jaja l
1 łyżecz. sól
1 szczyp. cukier
60 g grzyby suszone
270 g kapusta kiszona
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 szczyp. sól, pieprz
3 łyżka olej
1 szt. jajko roztrzepane
4 łyżka sezam nasiona
Przygotowanie
Ciasto: Drożdże kruszę, dodaję cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję drożdże, sól, jajko i rozpuszczone w pozostałej ilości mleka masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie mieszam, zagniatam i wyrabiam rękoma na jednolite ciasto. Nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Farsz: Kapustę drobno siekam, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję około 40 minut aż do miękkości kapusty. Suszone grzyby zalewam wrzątkiem i odstawiam na pół godziny. Po tym czasie odcedzam i drobno siekam. Cebulę i czosnek drobno szatkuję, podsmażam na oleju, dodaję posiekane grzyby i chwilę smażę. Następnie dodaję odcedzoną kapustę, smażę jeszcze 5-6 minut. Doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam.
Gotowe, wyrośnięte ciasto dzielę na dwie równe części. Każdą rozwałkowuję na kształt prostokąta i przekrawam na pół. Na każdej części rozkładam farsz i zwijam w roladę, każdą roladę kroję na porcje o szerokości około 3 cm.
Paszteciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie smaruję rozkłóconym jajkiem, posypuję sezamem i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 - 18 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
99
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.