Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Paszteciki to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu. Nie marnuj jedzenia po świętach. Podam kilka fajnych wskazówek jak nie marnować jedzenia, a jeszcze je wykorzystać do fajnego dania. Mięsa i wędliny zamrozić a potem wykorzystać do rozmaitych zapiekanek z makaronem. Plastry i większe kawałki żółtych serów rozpuścić i zrobić pyszne serowe fondue - rodzinka będzie zachwycona. Czerstwy chleb i bułki pokroić w kostkę i zrobić grzanki np. do zupy. Oczywiście na czarną godzinę można zamrozić bigos, sernik, makowiec i pierogi. Zawsze się przyda jak wpadną niezapowiedziani goście. Nigdy nie należy zamrażać sałatek z sosem lub majonezem, ciast z kremami, bitą śmietaną i galaretkami.
Ciasto: |
|||
300 | Gramów | ||
![]() |
|||
125 | Mililitrów |
mleko UHT 3,2%
|
|
13 | Gramów |
Świeże drożdże
|
|
30 | Gramów |
masło
|
|
1 | Sztuka |
jaja L
|
|
1 | Łyżeczka |
sól
|
|
1 | Szczypta |
cukier
|
|
Farsz: |
|||
60 | Gramów |
grzyby suszone
|
|
270 | Gramów |
kapusta kiszona
|
|
1 | Sztuka | ||
2 | Sztuki |
ząbek czosnku
|
|
1 | Szczypta |
sól, pieprz
|
|
3 | Łyżki |
olej
|
|
Dodatkowo: |
|||
1 | Sztuka |
Jajko roztrzepane
|
|
4 | Łyżki |
Sezam nasiona
|
|
Kalorie dla 1 porcji
101-200 kc
|
|||
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |