0

Składniki

Ciasto:

300 Gramów
125 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
13 Gramów
Świeże drożdże
30 Gramów
masło extra
1 Sztuka
jajka
1 Łyżeczka
sól
1 Szczypta
cukier

Farsz:

60 Gramów
grzyby suszone
270 Gramów
kapusta kiszona
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
ząbek czosnku
1 Szczypta
sól, pieprz
3 Łyżki
olej

Dodatkowo:

1 Sztuka
Jajko roztrzepane
4 Łyżki
Sezam nasiona
Kalorie dla 1 porcji
101-200 kc
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ciasto: Drożdże kruszę, dodaję cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję drożdże, sól, jajko i rozpuszczone w pozostałej ilości mleka masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie mieszam, zagniatam i wyrabiam rękoma na jednolite ciasto. Nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
  2. Farsz: Kapustę drobno siekam, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję około 40 minut aż do miękkości kapusty. Suszone grzyby zalewam wrzątkiem i odstawiam na pół godziny. Po tym czasie odcedzam i drobno siekam. Cebulę i czosnek drobno szatkuję, podsmażam na oleju, dodaję posiekane grzyby i chwilę smażę. Następnie dodaję odcedzoną kapustę, smażę jeszcze 5-6 minut. Doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam.
  3. Gotowe, wyrośnięte ciasto dzielę na dwie równe części. Każdą rozwałkowuję na kształt prostokąta i przekrawam na pół. Na każdej części rozkładam farsz i zwijam w roladę, każdą roladę kroję na porcje o szerokości około 3 cm.
  4. Paszteciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie smaruję rozkłóconym jajkiem, posypuję sezamem i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 - 18 minut.

Opis

Paszteciki to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu. Nie marnuj jedzenia po świętach. Podam kilka fajnych wskazówek jak nie marnować jedzenia, a jeszcze je wykorzystać do fajnego dania. Mięsa i wędliny zamrozić a potem wykorzystać do rozmaitych zapiekanek z makaronem. Plastry i większe kawałki żółtych serów rozpuścić i zrobić pyszne serowe fondue - rodzinka będzie zachwycona. Czerstwy chleb i bułki pokroić w kostkę i zrobić grzanki np. do zupy. Oczywiście na czarną godzinę można zamrozić bigos, sernik, makowiec i pierogi. Zawsze się przyda jak wpadną niezapowiedziani goście. Nigdy nie należy zamrażać sałatek z sosem lub majonezem, ciast z kremami, bitą śmietaną i galaretkami.

Podobne przepisy

Kapusta z grzybami

Przepis
Średni Do 15 min
Kapusta z grzybami

Pierogi z kapustą i mięsem

Przepis
Średni Do 1 godz
Pierogi z kapustą i mięsem

Pita z grillowanym kurczakiem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pita z grillowanym kurczakiem

Bigos mojej babci.

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Bigos mojej babci.

Bigos z kiszonej kapusty

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos z kiszonej kapusty

Pizza z rucolą i szynką prosciutto cotto

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Pizza z rucolą i szynką prosciutto cotto

Mousaka z bakłażanem i ziemniakami w sosie beszamelowym

Przepis
Średni Do 2 godz
Mousaka z bakłażanem i ziemniakami w sosie beszamelowym

Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!