Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

EwelinaPedzikowska
Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami

0

3.3 / 8

Paszteciki to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu. Nie marnuj jedzenia po świętach. Podam kilka fajnych wskazówek jak nie marnować jedzenia, a jeszcze je wykorzystać do fajnego dania. Mięsa i wędliny zamrozić a potem wykorzystać do rozmaitych zapiekanek z makaronem. Plastry i większe kawałki żółtych serów rozpuścić i zrobić pyszne serowe fondue - rodzinka będzie zachwycona. Czerstwy chleb i bułki pokroić w kostkę i zrobić grzanki np. do zupy. Oczywiście na czarną godzinę można zamrozić bigos, sernik, makowiec i pierogi. Zawsze się przyda jak wpadną niezapowiedziani goście. Nigdy nie należy zamrażać sałatek z sosem lub majonezem, ciast z kremami, bitą śmietaną i galaretkami.

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

300 g mąka lubella puszysta tortowa

125 mleko uht 3,2%

13 g świeże drożdże

30 g masło

1 szt. jaja l

1 łyżeczka sól

1 szcz. cukier

60 g grzyby suszone

270 g kapusta kiszona

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

1 szcz. sól, pieprz

3 łyżka olej

1 szt. jajko roztrzepane

4 łyżka sezam nasiona

Przygotowanie


1

Ciasto: Drożdże kruszę, dodaję cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję drożdże, sól, jajko i rozpuszczone w pozostałej ilości mleka masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie mieszam, zagniatam i wyrabiam rękoma na jednolite ciasto. Nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

2

Farsz: Kapustę drobno siekam, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję około 40 minut aż do miękkości kapusty. Suszone grzyby zalewam wrzątkiem i odstawiam na pół godziny. Po tym czasie odcedzam i drobno siekam. Cebulę i czosnek drobno szatkuję, podsmażam na oleju, dodaję posiekane grzyby i chwilę smażę. Następnie dodaję odcedzoną kapustę, smażę jeszcze 5-6 minut. Doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam.

3

Gotowe, wyrośnięte ciasto dzielę na dwie równe części. Każdą rozwałkowuję na kształt prostokąta i przekrawam na pół. Na każdej części rozkładam farsz i zwijam w roladę, każdą roladę kroję na porcje o szerokości około 3 cm.

4

Paszteciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie smaruję rozkłóconym jajkiem, posypuję sezamem i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 - 18 minut.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły