0

Składniki

300 Gramów
200 Mililitrów
Ciepłe mleko
100 Gramów
Rozpuszczone masło
7 Gramów
Suszone drożdże
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Łyżeczka
cukier
2 Szczypty
sól
500 Gramów
kapusta kiszona
150 Mililitrów
Wrzątek
20 Gramów
Suszone grzyby
1 Sztuka
Marchewka
1 Sztuka
cebula
2 Łyżki
Masło klarowane
1 Łyżka
suszona włoszczyzna
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ciasto: - Mąkę przesiać do dużej miski. - Wsypać drożdże, sól, cukier, dodać żółtka oraz lekko ciepłe mleko, mieszając wlać roztopione masło. - Miskę przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż urośnie (około 1 godziny) - Wyrośnięte ciasto uderzyć, aby odgazować, a następnie wyjąć na stolnicę (lekko oprószoną mąką) i rozwałkować na kształt prostokąta 30x40 cm. - Ciasto podzielić na 4 części po około 10 cm. - Na krawędzi każdego paska położyć farsz i zwinąć w rulon, a następnie ponacinać na 3 cm kawałki. - Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nań ułożyć paszteciki, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia, na 30 minut. - Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem. - Piec w 180 stopniach przez około 25 minut.
  2. Farsz: - Grzyby zalać około 150 ml wrzątku i odstawić na 30 minut, a następnie drobniutko pokroić. - Na maśle klarowanym zeszklić cebulę, przełożyć do dużego garnka i dodać kapustę kiszoną oraz namoczone i pokrojone grzyby (wraz z wodą) i zagotować. - Marchewkę zetrzeć i razem z suszoną włoszczyzną dodać do kapusty, gotować do momentu, aż kapusta zmięknie. - Doprawić solą oraz pieprzem

Opis

Przepis na pyszne świąteczne paszteciki! Spróbuj z idealnie buraczanym barszczem Krakus. Jak u mamy!

Podobne przepisy

Ciasto z sercem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Domowe krakersy kminkowe

Przepis
Łatwy Do 40 min
Domowe krakersy kminkowe

Jajka faszerowane pieczarkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Jajka faszerowane pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Paszteciki z pieczarkami

Pieczarki faszerowane kurczakiem i płatkami Lubella Miodokół...

Przepis
Łatwy Do 40 min
Pieczarki faszerowane kurczakiem i płatkami Lubella Miodokółkami

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z...

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym a'la chilli con carne z płatkami kukurydzianymi

Podwójnie Kakaowe babeczki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Podwójnie Kakaowe babeczki

Śledź z cebulką w sosie ketchupowym

Przepis
Średni Do 3 godz
Śledź z cebulką w sosie ketchupowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem
Artykuł

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!