Paszteciki z kapustą i grzybami
formularz
Kojarzą się ze świętami, ale są równie pyszne o każdej porze roku! Nadziewane kapustą i grzybami paszteciki w towarzystwie lekkiego barszczu czerwonego to klasyka stołu wigilijnego. Jeśli masz ochotę, przetestuj ich smak w innych sezonach, korzystając z naszego przepisu!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
58
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 1
Kojarzą się ze świętami, ale są równie pyszne o każdej porze roku! Nadziewane kapustą i grzybami paszteciki w towarzystwie lekkiego barszczu czerwonego to klasyka stołu wigilijnego. Jeśli masz ochotę, przetestuj ich smak w innych sezonach, korzystając z naszego przepisu!
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
40 porcji
Składniki
300 g mąka lubella puszysta luksusowa
200 ciepłe mleko
100 g rozpuszczone masło
7 g suszone drożdże
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżecz. cukier
2 szczyp. sól
500 g kapusta kiszona
150 wrzątek
20 g suszone grzyby
1 szt. marchewka
1 szt. cebula
2 łyżka masło klarowane
1 łyżka suszona włoszczyzna
Przygotowanie
Ciasto: - Mąkę przesiać do dużej miski. - Wsypać drożdże, sól, cukier, dodać żółtka oraz lekko ciepłe mleko, mieszając wlać roztopione masło. - Miskę przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż urośnie (około 1 godziny) - Wyrośnięte ciasto uderzyć, aby odgazować, a następnie wyjąć na stolnicę (lekko oprószoną mąką) i rozwałkować na kształt prostokąta 30x40 cm. - Ciasto podzielić na 4 części po około 10 cm. - Na krawędzi każdego paska położyć farsz i zwinąć w rulon, a następnie ponacinać na 3 cm kawałki. - Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nań ułożyć paszteciki, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia, na 30 minut. - Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem. - Piec w 180 stopniach przez około 25 minut.
Farsz: - Grzyby zalać około 150 ml wrzątku i odstawić na 30 minut, a następnie drobniutko pokroić. - Na maśle klarowanym zeszklić cebulę, przełożyć do dużego garnka i dodać kapustę kiszoną oraz namoczone i pokrojone grzyby (wraz z wodą) i zagotować. - Marchewkę zetrzeć i razem z suszoną włoszczyzną dodać do kapusty, gotować do momentu, aż kapusta zmięknie. - Doprawić solą oraz pieprzem
Wartości odżywcze na porcję
Energia
58
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.