Paszteciki z kapustą i grzybami

formularz
Paszteciki z kapustą i grzybami

1

5 / 1

Kojarzą się ze świętami, ale są równie pyszne o każdej porze roku! Nadziewane kapustą i grzybami paszteciki w towarzystwie lekkiego barszczu czerwonego to klasyka stołu wigilijnego. Jeśli masz ochotę, przetestuj ich smak w innych sezonach, korzystając z naszego przepisu!

14

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


40 porcji

Składniki

300 g mąka lubella puszysta luksusowa

200 ciepłe mleko

100 g rozpuszczone masło

7 g suszone drożdże

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżeczka cukier

2 szcz. sól

500 g kapusta kiszona

150 wrzątek

20 g suszone grzyby

1 szt. marchewka

1 szt. cebula

2 łyżka masło klarowane

1 łyżka suszona włoszczyzna

Przygotowanie


1

Ciasto: - Mąkę przesiać do dużej miski. - Wsypać drożdże, sól, cukier, dodać żółtka oraz lekko ciepłe mleko, mieszając wlać roztopione masło. - Miskę przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż urośnie (około 1 godziny) - Wyrośnięte ciasto uderzyć, aby odgazować, a następnie wyjąć na stolnicę (lekko oprószoną mąką) i rozwałkować na kształt prostokąta 30x40 cm. - Ciasto podzielić na 4 części po około 10 cm. - Na krawędzi każdego paska położyć farsz i zwinąć w rulon, a następnie ponacinać na 3 cm kawałki. - Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nań ułożyć paszteciki, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia, na 30 minut. - Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem. - Piec w 180 stopniach przez około 25 minut.

2

Farsz: - Grzyby zalać około 150 ml wrzątku i odstawić na 30 minut, a następnie drobniutko pokroić. - Na maśle klarowanym zeszklić cebulę, przełożyć do dużego garnka i dodać kapustę kiszoną oraz namoczone i pokrojone grzyby (wraz z wodą) i zagotować. - Marchewkę zetrzeć i razem z suszoną włoszczyzną dodać do kapusty, gotować do momentu, aż kapusta zmięknie. - Doprawić solą oraz pieprzem

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły