Paszteciki z grzybami i kapustą
lubella
Wartości odżywcze na porcję
Energia
97
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.6 / 5
19
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
40 porcji
Składniki
350 g mąka lubella puszysta luksusowa
200 g masło
50 g masło roztopione
1 szt. jaja kurze całe
7 g drożdże suszone
1 łyżecz. cukier
1 szczyp. sól
0.50 szkl. woda
200 g kapusta kiszona
100 g pieczarki
30 g masło klarowane
80 g grzyby suszone
1 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
1 łyżecz. suszone warzywa
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżka mleko uht 3,2%
15 g sezam
Przygotowanie
Najpierw przygotować farsz. Grzyby zalać wrzątkiem na 30 minut, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Wyjąć z wywaru, posiekać.
Na maśle zrumienić pokrojoną cebulę, dodać posiekane pieczarki, chwilę podsmażyć, a następnie dodać drobno poszatkowaną kapustę, grzybki, doprawić suszoną włoszczyzną i zalać wodą. Dusić 15 minut, aż woda odparuje. Doprawić solą oraz pieprzem. Ostudzić. Wbić jajka, wymieszać.
Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z cukrem solą, suszonym drożdżami. Kolejno wlać ciepłe mleko, roztopione masło, wbić jajko i wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Wyjąć ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką, chwilę ugniatać i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na podłużny placek.
Na środku ułożyć farsz, zawinąć w rulon, a następnie pokroić na kawałki (około 3-4 cm). Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zakryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez około 20 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
97
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.