Paszteciki z grzybami i kapustą

lubella
Paszteciki z grzybami i kapustą

0

3.6 / 5

19

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


40 porcji

Składniki

350 g mąka lubella puszysta luksusowa

200 g masło

50 g masło roztopione

1 szt. jaja kurze całe

7 g drożdże suszone

1 łyżeczka cukier

1 szcz. sól

0.50 szkl. woda

200 g kapusta kiszona

100 g pieczarki

30 g masło klarowane

80 g grzyby suszone

1 szt. cebula

2 szt. jaja kurze całe

1 łyżeczka suszone warzywa

1 szcz. sól, pieprz

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżka mleko uht 3,2%

15 g sezam

Przygotowanie


1

Najpierw przygotować farsz. Grzyby zalać wrzątkiem na 30 minut, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Wyjąć z wywaru, posiekać.

2

Na maśle zrumienić pokrojoną cebulę, dodać posiekane pieczarki, chwilę podsmażyć, a następnie dodać drobno poszatkowaną kapustę, grzybki, doprawić suszoną włoszczyzną i zalać wodą. Dusić 15 minut, aż woda odparuje. Doprawić solą oraz pieprzem. Ostudzić. Wbić jajka, wymieszać.

3

Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z cukrem solą, suszonym drożdżami. Kolejno wlać ciepłe mleko, roztopione masło, wbić jajko i wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

4

Wyjąć ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką, chwilę ugniatać i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na podłużny placek.

5

Na środku ułożyć farsz, zawinąć w rulon, a następnie pokroić na kawałki (około 3-4 cm). Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zakryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

6

Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez około 20 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły