Paszteciki krucho-drożdżowe

m7
Paszteciki krucho-drożdżowe

3

0 / 0

Świetne krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami nadadzą się nie tylko na Wigilię. Z kubkiem barszczu czerwonego smakują rewelacyjnie.

16

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. kminek

1 szcz. sól biała

1 szcz. pieprz

0.50 łyżeczka sól biała

1 łyżeczka cukier puder

500 g kapusta kiszona

100 g margaryna zwykła

25 g drożdże

250 g mąka pszenna tortowa

0.50 szkl. grzyby suszone

0.50 szkl. śmietana 18%

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. cebula

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. jaja kurze całe

2 łyżka bułka tarta

Przygotowanie


1

Kapustę ugotować do miękkości. Odcedzić i drobno posiekać.

2

Grzyby też ugotować i przepuścić przez maszynkę.

3

Cebulę zeszklić na oleju.

4

Wszystko razem wymieszać, dodać jajko, bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem.

5

Mąkę z margaryną posiekać nożem.

6

Drożdże rozpuścić w śmietanie.

7

Dodać wszystkie składniki do mąki z margaryną i wyrobić na jednolitą masę.

8

Rozwałkować ciasto dość cienko, wykrawać duże koła.

9

Układać farsz i zlepiać tak jak pierogi.

10

Układać na papier do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem.

11

Piec w 180 stopniach około 20 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły