Paszteciki krucho-drożdżowe
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Paszteciki krucho-drożdżowe](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973086717.jpeg&w=3840&q=75)
Świetne krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami nadadzą się nie tylko na Wigilię. Z kubkiem barszczu czerwonego smakują rewelacyjnie.
3
0 / 0
Świetne krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami nadadzą się nie tylko na Wigilię. Z kubkiem barszczu czerwonego smakują rewelacyjnie.
16
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. kminek
1 szczyp. sól biała
1 szczyp. pieprz
0.50 łyżecz. sól biała
1 łyżecz. cukier puder
500 g kapusta kiszona
100 g margaryna zwykła
25 g drożdże
250 g mąka pszenna tortowa
0.50 szkl. grzyby suszone
0.50 szkl. śmietana 18%
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka bułka tarta
Przygotowanie
Kapustę ugotować do miękkości. Odcedzić i drobno posiekać.
Grzyby też ugotować i przepuścić przez maszynkę.
Cebulę zeszklić na oleju.
Wszystko razem wymieszać, dodać jajko, bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mąkę z margaryną posiekać nożem.
Drożdże rozpuścić w śmietanie.
Dodać wszystkie składniki do mąki z margaryną i wyrobić na jednolitą masę.
Rozwałkować ciasto dość cienko, wykrawać duże koła.
Układać farsz i zlepiać tak jak pierogi.
Układać na papier do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem.
Piec w 180 stopniach około 20 minut.