Paszteciki
m7
Paszteciki są niezastąpione do barszczu czerwonego. Faszerowane kiszoną kapustą i pieczarkami wszystkim zasmakują.
1
0 / 0
Paszteciki są niezastąpione do barszczu czerwonego. Faszerowane kiszoną kapustą i pieczarkami wszystkim zasmakują.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szcz. sól
1 szcz. przyprawa typu vegeta
0.75 kost. margaryna zwykła
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. żółtko jaja kurzego
50 dek. mąka pszenna tortowa
5 dek. drożdże
40 dek. pieczarki
50 dek. kapusta kiszona
0.50 szkl. śmietana 12%
Przygotowanie
Do mąki wkruszyć drożdże, dodać margarynę, jajko, żółtko i sól. Zagnieść.
Pieczarki obrać i umyć, pokroić w plasterki i smażyć na niewielkiej ilości oleju razem z ugotowana wcześniej kiszoną kapustą oraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą.
Dusić razem przez ok. 15 minut. Następnie odlać nadmiar wody i tłuszczu. Przestudzić i nakładać na ciasto.
Następnie ciasto rozwałkować, wyciąć kwadraciki, kłaść wcześniej przygotowany farsz i zwijać je.
Ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Paszteciki smarować rozbitym białkiem. Piec ok. 20-30 min. w 200-220 stopni C.