Pastitsio
EkspertOdKuchni
Pastitsio to tradycyjne greckie danie z makaronu i mięsa, podobne do włoskiego lasagne. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad, koniecznie sprawdź ten przepis!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
6351
kcal
Białka
373
gram
Węglowodany
138
gram
Tłuszcze
474
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pastitsio to tradycyjne greckie danie z makaronu i mięsa, podobne do włoskiego lasagne. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad, koniecznie sprawdź ten przepis!
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
400 g makaron penne
500 g mięso mielone wołowe
1 kg ser żółty
1 szt. czerwona cebula
1 szt. czosnek
200 mleko
100 g masło
2 łyżka mąka lubella
1 szt. natka pietruszki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. bazylia
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Pokrojoną drobno cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso i smażymy razem do momentu, aż mięso przestanie być surowe. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i papryką słodką. Dodajemy pokrojone pomidory. Smażymy wszystko dopóki woda z pomidorów nie odparuje.
Robimy sos beszamelowy. W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i za pomocą rózgi mieszamy. Gdy masło z mąką się połączą, dolewamy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos beszamelowy najlepiej od razu użyć, bo gdy ostygnie, zrobią się grudki.
W naczyniu żaroodpornym układamy makaron penne i zalewamy połową sosu beszamelowego. Na makaron i sos kładziemy mięso z pomidorami. Kładziemy resztę sosu i zasypujemy startym serem żółtym (ewentualnie pokruszonym serem feta).
Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni przez około 1h. Ważne, aby makaron był al dente.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
6351
kcal
Białka
373
gram
Węglowodany
138
gram
Tłuszcze
474
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.