Pastitsio

EkspertOdKuchni
Pastitsio

0

0 / 0

Pastitsio to tradycyjne greckie danie z makaronu i mięsa, podobne do włoskiego lasagne. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad, koniecznie sprawdź ten przepis!

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

400 g makaron penne

500 g mięso mielone wołowe

1 kg ser żółty

1 szt. czerwona cebula

1 szt. czosnek

200 mleko

100 g masło

2 łyżka mąka lubella

1 szt. natka pietruszki

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. bazylia

1 szczyp. papryka słodka

1 szczyp. gałka muszkatołowa

Przygotowanie


1

Pokrojoną drobno cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso i smażymy razem do momentu, aż mięso przestanie być surowe. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i papryką słodką. Dodajemy pokrojone pomidory. Smażymy wszystko dopóki woda z pomidorów nie odparuje.

2

Robimy sos beszamelowy. W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i za pomocą rózgi mieszamy. Gdy masło z mąką się połączą, dolewamy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos beszamelowy najlepiej od razu użyć, bo gdy ostygnie, zrobią się grudki.

3

W naczyniu żaroodpornym układamy makaron penne i zalewamy połową sosu beszamelowego. Na makaron i sos kładziemy mięso z pomidorami. Kładziemy resztę sosu i zasypujemy startym serem żółtym (ewentualnie pokruszonym serem feta).

4

Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni przez około 1h. Ważne, aby makaron był al dente.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

6351

kcal

Białka

373

gram

Węglowodany

138

gram

Tłuszcze

474

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły