Pastitsio
EkspertOdKuchni
Pastitsio to tradycyjne greckie danie z makaronu i mięsa, podobne do włoskiego lasagne. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad, koniecznie sprawdź ten przepis!
0
0 / 0
Pastitsio to tradycyjne greckie danie z makaronu i mięsa, podobne do włoskiego lasagne. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad, koniecznie sprawdź ten przepis!
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
400 g makaron penne
500 g mięso mielone wołowe
1 kg ser żółty
1 szt. czerwona cebula
1 szt. czosnek
200 mleko
100 g masło
2 łyżka mąka lubella
1 szt. natka pietruszki
1 szcz. sól, pieprz
1 szcz. bazylia
1 szcz. papryka słodka
1 szcz. gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Pokrojoną drobno cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso i smażymy razem do momentu, aż mięso przestanie być surowe. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i papryką słodką. Dodajemy pokrojone pomidory. Smażymy wszystko dopóki woda z pomidorów nie odparuje.
Robimy sos beszamelowy. W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i za pomocą rózgi mieszamy. Gdy masło z mąką się połączą, dolewamy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos beszamelowy najlepiej od razu użyć, bo gdy ostygnie, zrobią się grudki.
W naczyniu żaroodpornym układamy makaron penne i zalewamy połową sosu beszamelowego. Na makaron i sos kładziemy mięso z pomidorami. Kładziemy resztę sosu i zasypujemy startym serem żółtym (ewentualnie pokruszonym serem feta).
Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni przez około 1h. Ważne, aby makaron był al dente.