Pastitsio

EkspertOdKuchni
Pastitsio

0

0 / 0

Pastitsio to tradycyjne greckie danie z makaronu i mięsa, podobne do włoskiego lasagne. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad, koniecznie sprawdź ten przepis!

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

400 g makaron penne

500 g mięso mielone wołowe

1 kg ser żółty

1 szt. czerwona cebula

1 szt. czosnek

200 mleko

100 g masło

2 łyżka mąka lubella

1 szt. natka pietruszki

1 szcz. sól, pieprz

1 szcz. bazylia

1 szcz. papryka słodka

1 szcz. gałka muszkatołowa

Przygotowanie


1

Pokrojoną drobno cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso i smażymy razem do momentu, aż mięso przestanie być surowe. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i papryką słodką. Dodajemy pokrojone pomidory. Smażymy wszystko dopóki woda z pomidorów nie odparuje.

2

Robimy sos beszamelowy. W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i za pomocą rózgi mieszamy. Gdy masło z mąką się połączą, dolewamy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos beszamelowy najlepiej od razu użyć, bo gdy ostygnie, zrobią się grudki.

3

W naczyniu żaroodpornym układamy makaron penne i zalewamy połową sosu beszamelowego. Na makaron i sos kładziemy mięso z pomidorami. Kładziemy resztę sosu i zasypujemy startym serem żółtym (ewentualnie pokruszonym serem feta).

4

Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni przez około 1h. Ważne, aby makaron był al dente.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły