Pasta z pieczonej dyni i fety z bajglami

EkspertOdKuchni
Pasta z pieczonej dyni i fety z bajglami

0

0 / 0

Pasta z pieczonej dyni i fety to pomysł na szybkie, jesienne śniadanie lub przekąskę. Kremowa pasta z dyni hokkaido i słonej fety świetnie smakuje na bajglach, tostach albo jako dip do warzyw. To prosty przepis, który łączy sezonowe składniki i nie wymaga dużo pracy – idealny, gdy chcesz przygotować coś domowego, sycącego i trochę innego niż zwykle.

10

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. mała dynia hokkaido

200 g ser feta

0.50 łyżecz. suszona bazylia

2 szt. ząbek czosnku

1 szczyp. płatki chili

2 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

4 szt. bajgiel

1 łyżecz. miód

1 pęcz. liście bazylii

Przygotowanie


1

Dynię wydrążamy i kroimy w kostkę.

2

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy pokrojoną dynię. Na wierzchu układamy kostkę sera feta.

3

Posypujemy suszoną bazylią, dodajemy dwa ząbki czosnku (w całości lub lekko zmiażdżone), płatki chili, pieprz i sól.

4

Skrapiamy oliwą i pieczemy w nagrzanym piekarniku (200°C) przez 20–25 minut, aż dynia będzie miękka.

5

Upieczoną dynię wraz z fetą, czosnkiem i przyprawami przekładamy do misy blendera.

6

Miksujemy na gładką pastę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę oliwy, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję.

7

Bajgle przekrawamy wzdłuż na pół i ewentualnie lekko podgrzewamy.

8

Pastę przekładamy do rękawa cukierniczego. Nakładamy pastę na bajgla w formie zygzaka, równomiernie po powierzchni.

9

Skrapiamy wierzch pasty odrobiną miodu i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Dekorujemy liściem świeżej bazylii.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły