Pasta z pieczonej dyni i fety z bajglami
EkspertOdKuchni

Pasta z pieczonej dyni i fety to pomysł na szybkie, jesienne śniadanie lub przekąskę. Kremowa pasta z dyni hokkaido i słonej fety świetnie smakuje na bajglach, tostach albo jako dip do warzyw. To prosty przepis, który łączy sezonowe składniki i nie wymaga dużo pracy – idealny, gdy chcesz przygotować coś domowego, sycącego i trochę innego niż zwykle.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pasta z pieczonej dyni i fety to pomysł na szybkie, jesienne śniadanie lub przekąskę. Kremowa pasta z dyni hokkaido i słonej fety świetnie smakuje na bajglach, tostach albo jako dip do warzyw. To prosty przepis, który łączy sezonowe składniki i nie wymaga dużo pracy – idealny, gdy chcesz przygotować coś domowego, sycącego i trochę innego niż zwykle.
10
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. mała dynia hokkaido
200 g ser feta
0.50 łyżecz. suszona bazylia
2 szt. ząbek czosnku
1 szczyp. płatki chili
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
4 szt. bajgiel
1 łyżecz. miód
1 pęcz. liście bazylii
Przygotowanie
Dynię wydrążamy i kroimy w kostkę.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy pokrojoną dynię. Na wierzchu układamy kostkę sera feta.
Posypujemy suszoną bazylią, dodajemy dwa ząbki czosnku (w całości lub lekko zmiażdżone), płatki chili, pieprz i sól.
Skrapiamy oliwą i pieczemy w nagrzanym piekarniku (200°C) przez 20–25 minut, aż dynia będzie miękka.
Upieczoną dynię wraz z fetą, czosnkiem i przyprawami przekładamy do misy blendera.
Miksujemy na gładką pastę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę oliwy, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję.
Bajgle przekrawamy wzdłuż na pół i ewentualnie lekko podgrzewamy.
Pastę przekładamy do rękawa cukierniczego. Nakładamy pastę na bajgla w formie zygzaka, równomiernie po powierzchni.
Skrapiamy wierzch pasty odrobiną miodu i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Dekorujemy liściem świeżej bazylii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.