Pasta z pieczonej dyni i batatów

moderacja.uwielbiampl
Pasta z pieczonej dyni i batatów

1

0 / 0

Jeśli lubisz warzywne pasty, koniecznie wypróbuj przepis na przepyszną pastę z pieczonej dyni i batatów. Jesienna pasta najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 kg dynia hokkaido

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

2 łyżka olej

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

0.50 łyżecz. papryka ostra mielona

1 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Dynie i bataty obrać i pokroić na dużą kostkę. Obtoczyć w oleju, posypać pieprzem i solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godzinę, do momentu aż warzywa będą miękkie.

2

Po ostudzeniu, do pieczonych warzyw dodać posiekaną cebulę i czosnek uprzednio zeszklone na patelni. Wszystko razem zblendować i doprawić przyprawami.

3

Na koniec dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Podawać ze świeżym pieczywem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

58

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

7

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły