Pasta z pieczonej dyni i batatów
moderacja.uwielbiampl
Jeśli lubisz warzywne pasty, koniecznie wypróbuj przepis na przepyszną pastę z pieczonej dyni i batatów. Jesienna pasta najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
58
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Jeśli lubisz warzywne pasty, koniecznie wypróbuj przepis na przepyszną pastę z pieczonej dyni i batatów. Jesienna pasta najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 kg dynia hokkaido
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
2 łyżka olej
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
0.50 łyżecz. papryka ostra mielona
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Dynie i bataty obrać i pokroić na dużą kostkę. Obtoczyć w oleju, posypać pieprzem i solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godzinę, do momentu aż warzywa będą miękkie.
Po ostudzeniu, do pieczonych warzyw dodać posiekaną cebulę i czosnek uprzednio zeszklone na patelni. Wszystko razem zblendować i doprawić przyprawami.
Na koniec dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Podawać ze świeżym pieczywem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
58
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.