Pasta z pieczonej dyni i batatów
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
moderacja.uwielbiampl
![Pasta z pieczonej dyni i batatów](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975033219.jpeg&w=3840&q=75)
Jeśli lubisz warzywne pasty, koniecznie wypróbuj przepis na przepyszną pastę z pieczonej dyni i batatów. Jesienna pasta najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
0
0 / 0
Jeśli lubisz warzywne pasty, koniecznie wypróbuj przepis na przepyszną pastę z pieczonej dyni i batatów. Jesienna pasta najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 kg dynia hokkaido
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
2 łyżka olej
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
0.50 łyżecz. papryka ostra mielona
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Dynie i bataty obrać i pokroić na dużą kostkę. Obtoczyć w oleju, posypać pieprzem i solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godzinę, do momentu aż warzywa będą miękkie.
Po ostudzeniu, do pieczonych warzyw dodać posiekaną cebulę i czosnek uprzednio zeszklone na patelni. Wszystko razem zblendować i doprawić przyprawami.
Na koniec dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Podawać ze świeżym pieczywem.