Pasta z korzenia pietruszki i pestek dyni

EkspertOdKuchni
Pasta z korzenia pietruszki i pestek dyni

0

0 / 0

Pasta z korzenia pietruszki i pestek dyni to doskonały dodatek do kanapek, grzanek lub warzyw. Jest kremowa i wyjątkowo smaczna, a dodatkowo bogata w cenne składniki odżywcze. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowych połączeń kulinarnych.

7

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szt. korzeń pietruszki

0.50 szkl. pestki dyni

2 szt. ząbki czosnku

3 łyżka oliwa z oliwek

1 szt. cytryna

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Ugotuj pokrojone kawałki korzenia pietruszki w osolonej wodzie, aż staną się miękkie. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.

2

W międzyczasie podpraż pestki dyni na suchej patelni.

3

W blenderze umieść ugotowany korzeń pietruszki, prażone pestki dyni, posiekany czosnek, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny.

4

Zblenduj składniki na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody lub oliwy z oliwek.

5

Dopraw pastę solą i pieprzem do smaku.

6

Przełóż pastę do miseczki lub słoiczka i udekoruj posiekaną natką pietruszki oraz pestkami dyni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

679

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

61

gram

Tłuszcze

42

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły