Pasta z korzenia pietruszki i pestek dyni
EkspertOdKuchni
Pasta z korzenia pietruszki i pestek dyni to doskonały dodatek do kanapek, grzanek lub warzyw. Jest kremowa i wyjątkowo smaczna, a dodatkowo bogata w cenne składniki odżywcze. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowych połączeń kulinarnych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
679
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pasta z korzenia pietruszki i pestek dyni to doskonały dodatek do kanapek, grzanek lub warzyw. Jest kremowa i wyjątkowo smaczna, a dodatkowo bogata w cenne składniki odżywcze. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowych połączeń kulinarnych.
7
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szt. korzeń pietruszki
0.50 szkl. pestki dyni
2 szt. ząbki czosnku
3 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. cytryna
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Ugotuj pokrojone kawałki korzenia pietruszki w osolonej wodzie, aż staną się miękkie. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
W międzyczasie podpraż pestki dyni na suchej patelni.
W blenderze umieść ugotowany korzeń pietruszki, prażone pestki dyni, posiekany czosnek, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny.
Zblenduj składniki na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody lub oliwy z oliwek.
Dopraw pastę solą i pieprzem do smaku.
Przełóż pastę do miseczki lub słoiczka i udekoruj posiekaną natką pietruszki oraz pestkami dyni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
679
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.