Pasta z korzenia pietruszki i pestek dyni
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Pasta z korzenia pietruszki i pestek dyni](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1709636391657.jpg&w=3840&q=75)
Pasta z korzenia pietruszki i pestek dyni to doskonały dodatek do kanapek, grzanek lub warzyw. Jest kremowa i wyjątkowo smaczna, a dodatkowo bogata w cenne składniki odżywcze. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowych połączeń kulinarnych.
0
0 / 0
Pasta z korzenia pietruszki i pestek dyni to doskonały dodatek do kanapek, grzanek lub warzyw. Jest kremowa i wyjątkowo smaczna, a dodatkowo bogata w cenne składniki odżywcze. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowych połączeń kulinarnych.
7
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szt. korzeń pietruszki
0.50 szkl. pestki dyni
2 szt. ząbki czosnku
3 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. cytryna
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Ugotuj pokrojone kawałki korzenia pietruszki w osolonej wodzie, aż staną się miękkie. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
W międzyczasie podpraż pestki dyni na suchej patelni.
W blenderze umieść ugotowany korzeń pietruszki, prażone pestki dyni, posiekany czosnek, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny.
Zblenduj składniki na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody lub oliwy z oliwek.
Dopraw pastę solą i pieprzem do smaku.
Przełóż pastę do miseczki lub słoiczka i udekoruj posiekaną natką pietruszki oraz pestkami dyni.