Pasta z bobu

EkspertOdKuchni
Pasta z bobu

0

0 / 0

Zielona, kremowa i pełna smaku — pasta z bobu to prawdziwy hit letnich spotkań! Idealna na grzanki, do makaronu, a nawet jako smarowidło do kanapek. Świetnie sprawdzi się na pikniku, jako przystawka na spotkaniu z przyjaciółmi albo zdrowa przekąska do pracy. To doskonała alternatywa dla klasycznego hummusu czy pesto. Najlepiej smakuje w środku lata, gdy trwa sezon na młody, świeży bób.

8

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g bób

2 łyżka tahini

1 szt. ząbki czosnku

1 łyżka sok z cytryny

1 pęcz. świeża mięta

2 łyżka oliwa z oliwek

0.50 łyżecz. płatki chili

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Ugotuj bób – w osolonej wodzie do miękkości (ok. 5–7 minut dla młodego bobu, dłużej jeśli starszy). Następnie ostudź i obierz ze skórki.

2

Włóż bób do blendera lub miski i dodaj tahini, czosnek, sok z cytryny, kilka listków mięty i oliwę.

3

Zmiksuj wszystko na gładką pastę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody lub więcej oliwy.

4

Dopraw solą, pieprzem i płatkami chilli.

5

Podawaj z ulubionym pieczywem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły