Pasta z bobu

EkspertOdKuchni

Zielona, kremowa i pełna smaku — pasta z bobu to prawdziwy hit letnich spotkań! Idealna na grzanki, do makaronu, a nawet jako smarowidło do kanapek. Świetnie sprawdzi się na pikniku, jako przystawka na spotkaniu z przyjaciółmi albo zdrowa przekąska do pracy. To doskonała alternatywa dla klasycznego hummusu czy pesto. Najlepiej smakuje w środku lata, gdy trwa sezon na młody, świeży bób.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zielona, kremowa i pełna smaku — pasta z bobu to prawdziwy hit letnich spotkań! Idealna na grzanki, do makaronu, a nawet jako smarowidło do kanapek. Świetnie sprawdzi się na pikniku, jako przystawka na spotkaniu z przyjaciółmi albo zdrowa przekąska do pracy. To doskonała alternatywa dla klasycznego hummusu czy pesto. Najlepiej smakuje w środku lata, gdy trwa sezon na młody, świeży bób.
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g bób
2 łyżka tahini
1 szt. ząbki czosnku
1 łyżka sok z cytryny
1 pęcz. świeża mięta
2 łyżka oliwa z oliwek
0.50 łyżecz. płatki chili
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Ugotuj bób – w osolonej wodzie do miękkości (ok. 5–7 minut dla młodego bobu, dłużej jeśli starszy). Następnie ostudź i obierz ze skórki.
Włóż bób do blendera lub miski i dodaj tahini, czosnek, sok z cytryny, kilka listków mięty i oliwę.
Zmiksuj wszystko na gładką pastę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody lub więcej oliwy.
Dopraw solą, pieprzem i płatkami chilli.
Podawaj z ulubionym pieczywem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.