Pasta kanapkowa z korzenia pietruszki
Pasta kanapkowa z korzenia pietruszki to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych smarowideł. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do chleba, krakersów lub warzyw. Połączenie korzenia pietruszki z mlekiem roślinnym, czosnkiem, oliwą, orzechami włoskimi, cytryną i natką pietruszki to doskonałe źródło wartości odżywczych, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno fanom kuchni roślinnym, jak i każdemu, kto ceni sobie zdrowe kombinacje kulinarne. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1065
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
97
gram
Tłuszcze
65
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pasta kanapkowa z korzenia pietruszki to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych smarowideł. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do chleba, krakersów lub warzyw. Połączenie korzenia pietruszki z mlekiem roślinnym, czosnkiem, oliwą, orzechami włoskimi, cytryną i natką pietruszki to doskonałe źródło wartości odżywczych, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno fanom kuchni roślinnym, jak i każdemu, kto ceni sobie zdrowe kombinacje kulinarne. Życzymy smacznego!
8
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
400 g korzeń pietruszki
500 ml tymbark just plants orzech laskowy
1 szt. ząbki czosnku
3 łyżka oliwa z oliwek
50 g orzechy włoskie
1 szt. skórka cytryny
1 pęcz. natka pietruszki
1 szczyp. pieprz i sól
Przygotowanie
Do niewielkiego rondelka wlać mleko roślinne, dodać korzeń pietruszki oraz odrobinę soli. Gotować pod przykryciem około 25 minut, aż pietruszka będzie miękka.
Do misy melaksera włożyć ugotowaną pietruszkę, czosnek, skórkę z cytryny, oliwę, pieprz oraz sól. Zmielić na gładką masę. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka roślinnego z gotowania pietruszki.
Pastę podawać z posiekaną natką pietruszki i odrobiną oliwy.
Przechowywać w lodówce.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1065
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
97
gram
Tłuszcze
65
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.