Pasta kanapkowa z korzenia pietruszki

Pasta kanapkowa z korzenia pietruszki

0

0 / 0

Pasta kanapkowa z korzenia pietruszki to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych smarowideł. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do chleba, krakersów lub warzyw. Połączenie korzenia pietruszki z mlekiem roślinnym, czosnkiem, oliwą, orzechami włoskimi, cytryną i natką pietruszki to doskonałe źródło wartości odżywczych, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno fanom kuchni roślinnym, jak i każdemu, kto ceni sobie zdrowe kombinacje kulinarne. Życzymy smacznego!

8

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

400 g korzeń pietruszki

500 ml tymbark just plants orzech laskowy

1 szt. ząbki czosnku

3 łyżka oliwa z oliwek

50 g orzechy włoskie

1 szt. skórka cytryny

1 pęcz. natka pietruszki

1 szczyp. pieprz i sól

Przygotowanie


1

Do niewielkiego rondelka wlać mleko roślinne, dodać korzeń pietruszki oraz odrobinę soli. Gotować pod przykryciem około 25 minut, aż pietruszka będzie miękka.

2

Do misy melaksera włożyć ugotowaną pietruszkę, czosnek, skórkę z cytryny, oliwę, pieprz oraz sól. Zmielić na gładką masę. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka roślinnego z gotowania pietruszki.

3

Pastę podawać z posiekaną natką pietruszki i odrobiną oliwy.

4

Przechowywać w lodówce.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1065

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

97

gram

Tłuszcze

65

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły