Pasta kanapkowa z korzenia pietruszki

Just Plants
Pasta kanapkowa z korzenia pietruszki

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pasta kanapkowa z korzenia pietruszki to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych smarowideł. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do chleba, krakersów lub warzyw. Połączenie korzenia pietruszki z mlekiem roślinnym, czosnkiem, oliwą, orzechami włoskimi, cytryną i natką pietruszki to doskonałe źródło wartości odżywczych, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno fanom kuchni roślinnym, jak i każdemu, kto ceni sobie zdrowe kombinacje kulinarne. Życzymy smacznego!

8

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

400 g korzeń pietruszki

500 ml tymbark just plants orzech laskowy

1 szt. ząbki czosnku

3 łyżka oliwa z oliwek

50 g orzechy włoskie

1 szt. skórka cytryny

1 pęcz. natka pietruszki

1 szczyp. pieprz i sól

Przygotowanie


Do niewielkiego rondelka wlać mleko roślinne, dodać korzeń pietruszki oraz odrobinę soli. Gotować pod przykryciem około 25 minut, aż pietruszka będzie miękka.

Do misy melaksera włożyć ugotowaną pietruszkę, czosnek, skórkę z cytryny, oliwę, pieprz oraz sól. Zmielić na gładką masę. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka roślinnego z gotowania pietruszki.

Pastę podawać z posiekaną natką pietruszki i odrobiną oliwy.

Przechowywać w lodówce.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1065

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

97

gram

Tłuszcze

65

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły