Pasta el Diablo

m7
Pasta el Diablo

1

0 / 0

Pikantny pomidorowy sos z kurczakiem i chilii podany z makaronem razowym penne.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szcz. chili czerwone

50 g ser edamski tłusty

200 g makaron penne

1 szt. pierś kurczaka

1 szt. papryczka chili

2 szt. czosnek

1 szt. cebula

1 szt. tzatziki

1 szt. pomidory bez skórki

1 szt. fasola czerwona konserwowa

3 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka przyprawa do gyrosa

Przygotowanie


1

Kurczaka kroimy na małe kawałki i marynujemy w oliwie dodając przyprawę z gyrosa i szczyptę czerwonego chili.

2

Do marynaty dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Tak przygotowanego kurczaka podsmażamy na patelni.

3

Makaron gotujemy 10-15 minut z łyżką oliwy, żeby się nie posklejał.

4

Sos: Cebulę kroimy w paseczki i wrzucamy na patelnię, żeby się zeszklila. Dodajemy fasolkę z puszki i pomidory.

5

Paprykę chili kroimy w paski i dodajemy do sosu. Wyciskamy ząbek czosnku.

6

Mieszamy to wszystko i podgrzewamy na wolnym ogniu przez 5 minut, po czym dodajemy kurczaka i podgrzewamy przez kolejne 5-10 minut pod przykrywką sporadycznie mieszając.

7

Sposób podania: Na talerz nakładamy makaron i dodajemy 5 łyżek sosu.

8

Posypujemy startym serem i nakładamy 2 łyżeczki tzatzyków. Danie jest dość ostre, więc dobrze przygotować sobie coś do picia ;)

9

Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły