Pasta el Diablo
m7
Pikantny pomidorowy sos z kurczakiem i chilii podany z makaronem razowym penne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
426
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pikantny pomidorowy sos z kurczakiem i chilii podany z makaronem razowym penne.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. chili czerwone
50 g ser edamski tłusty
200 g makaron penne
1 szt. pierś kurczaka
1 szt. papryczka chili
2 szt. czosnek
1 szt. cebula
1 szt. tzatziki
1 szt. pomidory bez skórki
1 szt. fasola czerwona konserwowa
3 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka przyprawa do gyrosa
Przygotowanie
Kurczaka kroimy na małe kawałki i marynujemy w oliwie dodając przyprawę z gyrosa i szczyptę czerwonego chili.
Do marynaty dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Tak przygotowanego kurczaka podsmażamy na patelni.
Makaron gotujemy 10-15 minut z łyżką oliwy, żeby się nie posklejał.
Sos: Cebulę kroimy w paseczki i wrzucamy na patelnię, żeby się zeszklila. Dodajemy fasolkę z puszki i pomidory.
Paprykę chili kroimy w paski i dodajemy do sosu. Wyciskamy ząbek czosnku.
Mieszamy to wszystko i podgrzewamy na wolnym ogniu przez 5 minut, po czym dodajemy kurczaka i podgrzewamy przez kolejne 5-10 minut pod przykrywką sporadycznie mieszając.
Sposób podania: Na talerz nakładamy makaron i dodajemy 5 łyżek sosu.
Posypujemy startym serem i nakładamy 2 łyżeczki tzatzyków. Danie jest dość ostre, więc dobrze przygotować sobie coś do picia ;)
Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
426
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.