Pasta alla poverella

Lubella

Pasta alla poverella to danie, które udowadnia, że z kilku podstawowych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego. To klasyczna potrawa z Apulii – szybka, tania i sycąca. Wystarczą dwa jajka, czosnek, odrobina oliwy, makaron i ser. To świetna propozycja na szybki obiad w tygodniu, kiedy nie masz czasu ani ochoty na gotowanie z rozmachem. Pokochają ją fani prostych, domowych smaków oraz wszyscy, którzy cenią kuchnię zero waste – pasta alla poverella to idealny sposób na wykorzystanie tego, co masz już w kuchni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pasta alla poverella to danie, które udowadnia, że z kilku podstawowych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego. To klasyczna potrawa z Apulii – szybka, tania i sycąca. Wystarczą dwa jajka, czosnek, odrobina oliwy, makaron i ser. To świetna propozycja na szybki obiad w tygodniu, kiedy nie masz czasu ani ochoty na gotowanie z rozmachem. Pokochają ją fani prostych, domowych smaków oraz wszyscy, którzy cenią kuchnię zero waste – pasta alla poverella to idealny sposób na wykorzystanie tego, co masz już w kuchni.
6
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
250 g makaron bavette lubella
2 szt. jaja
50 g ser pecorino
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. sól
0.50 szkl. woda z gotowania makaronu
Przygotowanie
Makaron bavette ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlej część wody z gotowania (ok. ½ szklanki).
Na patelni usmaż dwa jajka sadzone.
Jedno z jajek zdejmij na talerz (będzie do dekoracji na wierzchu).
Drugie jajko na patelni delikatnie rozczep szpatułką, tak aby się rozpadło na kawałki.
Wlej na patelnię trochę wody z makaronu i dodaj starty ser pecorino, mieszając, aż powstanie kremowy sos z kawałkami jajka.
Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj, aby sos dokładnie go oblepił. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Przełóż makaron na talerz, ułóż na wierzchu całe usmażone jajko sadzone.
Posyp dodatkowym pecorino i świeżo mielonym pieprzem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.