Pasta alla poverella

Lubella
Pasta alla poverella

0

0 / 0

Pasta alla poverella to danie, które udowadnia, że z kilku podstawowych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego. To klasyczna potrawa z Apulii – szybka, tania i sycąca. Wystarczą dwa jajka, czosnek, odrobina oliwy, makaron i ser. To świetna propozycja na szybki obiad w tygodniu, kiedy nie masz czasu ani ochoty na gotowanie z rozmachem. Pokochają ją fani prostych, domowych smaków oraz wszyscy, którzy cenią kuchnię zero waste – pasta alla poverella to idealny sposób na wykorzystanie tego, co masz już w kuchni.

6

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

250 g makaron bavette lubella

2 szt. jaja

50 g ser pecorino

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. sól

0.50 szkl. woda z gotowania makaronu

Przygotowanie


1

Makaron bavette ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlej część wody z gotowania (ok. ½ szklanki).

2

Na patelni usmaż dwa jajka sadzone.

3

Jedno z jajek zdejmij na talerz (będzie do dekoracji na wierzchu).

4

Drugie jajko na patelni delikatnie rozczep szpatułką, tak aby się rozpadło na kawałki.

5

Wlej na patelnię trochę wody z makaronu i dodaj starty ser pecorino, mieszając, aż powstanie kremowy sos z kawałkami jajka.

6

Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj, aby sos dokładnie go oblepił. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

7

Przełóż makaron na talerz, ułóż na wierzchu całe usmażone jajko sadzone.

8

Posyp dodatkowym pecorino i świeżo mielonym pieprzem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły