Paryska zupa pieczarkowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Paryska zupa pieczarkowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976851773.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis zaczerpnięty z jednej ze stron internetowych. Warty spróbowania.
1
0 / 0
Przepis zaczerpnięty z jednej ze stron internetowych. Warty spróbowania.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 woda
330 śmietana 36%
50 białe wytrawne wino
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa starta na tarce
1 szczyp. sól
1 kostka rosół wołowy knorr
550 g pieczarkki
1 szt. pęczek natki pietruszki
2 łyżka margaryna rama
Przygotowanie
Wstawić w garnku 400 ml wody na rosół wołowy.
Posiekać pieczarki w plasterki.
Włożyć do drugiego garnka margarynę, gdy się całkowicie rozpuści, dodać do garnka pieczarki. Aby się szybciej podsmażyły dodać do nich sól. Powinny się smażyć około 4 minut.
Do garnka z wodą włożyć kostkę rosołową i gotować przez 1 minutę. Następnie zmniejsz ogień.
Wlać rosół do garnka z pieczarkami. Następnie dodać śmietanę i obniż ogień na minimum. Gotować tak całość przez 10 minut.
Zblendować zupę na krem.
Dolać do kremu białe wino i dobrze wymieszać. Należy pamiętać, że wino dodaje się po zmiksowaniu zupy na krem, nie wcześniej!
Dodać sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową.
Ozdobić krem liśćmi pietruszki.