PARÓWECZKI ZAWIJANE W KRUCHYM CIEŚCIE Z KECZUPEM ŻURAWINOWYM
maspexdigital
Przełam monotonie śniadania lub kolacji prostym przepisem na pyszne parówki zapieczone w kruchym cieście. Sos z ketchupu i żurawiny? To dodatek, który sprawia, że pyszna propozycja stanie się jeszcze bardziej wyjątkowa!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
879
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przełam monotonie śniadania lub kolacji prostym przepisem na pyszne parówki zapieczone w kruchym cieście. Sos z ketchupu i żurawiny? To dodatek, który sprawia, że pyszna propozycja stanie się jeszcze bardziej wyjątkowa!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
30 dag. mąka lubella puszysta tortowa
20 dag. masło
1 szt. żółtko
6 szt. parówki
1 szt. jajko roztrzepane
1 szczyp. sól
1 łyżecz. suszony rozmaryn
4 szt. ziarna pieprzu
4 łyżka żurawina łowicz
2 łyżka ocet winny
Przygotowanie
Mąkę z masłem posiekaj nożem, aby połączyć 2 składniki. Następnie dodaj żółtko i jeszcze przez chwilę siekaj powstałą masę. Następnie ręcznie wyrób ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Przekrój parówki na pół i rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Następnie zawiń parówkę ciastem i natnij tak, aby nie przeciąć parówki do końca.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, następnie ułóż na niej każdą parówkę w cieście w formie koła. Potem posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem.
Wstaw do piekarnika na około 20 min.
Przygotuj ketchup żurawionowy: Żurawię przetrzyj przez sitko o małych oczkach lub zblenduj. Dodaj koncentrat i ocet. Wymieszaj.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
879
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
65
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Jajka