Papryka w zalewie octowej 2010
m7
Na kanapki, do roladek, do sałatek - pyszne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
350
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Na kanapki, do roladek, do sałatek - pyszne.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
5 kg papryka
2 łyżecz. sól
6 szkl. woda
2 szkl. ocet
3 szt. pieprz ziarnisty
2 szt. ziele angielskie
1 łyżka cukier
10 łyżka olej słonecznikowy
Przygotowanie
Paprykę umyć, wykroić z niej gniazda nasienne, pokroić w grube paski.
Kawałki papryki ułożyć w słoikach, do każdego słoika dodać po łyżce oleju, 3 ziarenka pieprzu i 2 ziarenka ziela angielskiego.
Z wody, octu, soli i cukru zagotować zalewę, przestudzić i zalać paprykę, słoiki szczelnie zakręcać.
Pasteryzować przez kilka minut. Należy uważać, żeby pasteryzacja nie trwała zbyt długo, ponieważ papryka będzie wtedy zbyt miękka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
350
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.