Papryka w sosie

m7
Papryka w sosie

0

0 / 0

Można podawać z bagietką posmarowaną masłem lub jako dodatek do mięs:)

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 olej

100 oliwa z oliwek

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

2 szt. papryka czerwona

2 szt. papryka zielona

2 szt. papryka żółta

2 szt. czosnek

10 szt. listki bazylii

2 łyżka ocet winny

10 dag. margaryna zwykła

Przygotowanie


1

Papryki umyć , przekroić i usunąć gniazda nasienne.

2

Każdą paprykę pokroić na paski o szerokości około 2 cm.

3

Wrzucić na rozgrzany olej, smażyć do miękkości ( można lekko podlać wodą )ale tak aby papryka całkiem się nie rozgotowała.

4

Wyjąć papryki , osączyć z oleju i ostudzić.

5

Ocet wymieszać ze szczyptą soli i pieprzem, dodać zmiażdżony czosnek, na końcu oliwę z oliwek .

6

Rozetrzeć na na jednolity gęsty sos.

7

Papryki zalać sosem i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

8

Przed podaniem osączyć papryki ze sosu.

9

Ułożyć na półmisku, przybrać listkami bazylii.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

714

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

70

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły