Papryka w sosie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Papryka w sosie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976463485.jpeg&w=3840&q=75)
Można podawać z bagietką posmarowaną masłem lub jako dodatek do mięs:)
0
0 / 0
Można podawać z bagietką posmarowaną masłem lub jako dodatek do mięs:)
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 olej
100 oliwa z oliwek
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 szt. papryka czerwona
2 szt. papryka zielona
2 szt. papryka żółta
2 szt. czosnek
10 szt. listki bazylii
2 łyżka ocet winny
10 dag. margaryna zwykła
Przygotowanie
Papryki umyć , przekroić i usunąć gniazda nasienne.
Każdą paprykę pokroić na paski o szerokości około 2 cm.
Wrzucić na rozgrzany olej, smażyć do miękkości ( można lekko podlać wodą )ale tak aby papryka całkiem się nie rozgotowała.
Wyjąć papryki , osączyć z oleju i ostudzić.
Ocet wymieszać ze szczyptą soli i pieprzem, dodać zmiażdżony czosnek, na końcu oliwę z oliwek .
Rozetrzeć na na jednolity gęsty sos.
Papryki zalać sosem i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Przed podaniem osączyć papryki ze sosu.
Ułożyć na półmisku, przybrać listkami bazylii.