Papryka w sosie

m7
Papryka w sosie

0

0 / 0

Można podawać z bagietką posmarowaną masłem lub jako dodatek do mięs:)

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 olej

100 oliwa z oliwek

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

2 szt. papryka czerwona

2 szt. papryka zielona

2 szt. papryka żółta

2 szt. czosnek

10 szt. listki bazylii

2 łyżka ocet winny

10 dek. margaryna zwykła

Przygotowanie


1

Papryki umyć , przekroić i usunąć gniazda nasienne.

2

Każdą paprykę pokroić na paski o szerokości około 2 cm.

3

Wrzucić na rozgrzany olej, smażyć do miękkości ( można lekko podlać wodą )ale tak aby papryka całkiem się nie rozgotowała.

4

Wyjąć papryki , osączyć z oleju i ostudzić.

5

Ocet wymieszać ze szczyptą soli i pieprzem, dodać zmiażdżony czosnek, na końcu oliwę z oliwek .

6

Rozetrzeć na na jednolity gęsty sos.

7

Papryki zalać sosem i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

8

Przed podaniem osączyć papryki ze sosu.

9

Ułożyć na półmisku, przybrać listkami bazylii.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły