Papryka w sosie
m7
Można podawać z bagietką posmarowaną masłem lub jako dodatek do mięs:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
714
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
70
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Można podawać z bagietką posmarowaną masłem lub jako dodatek do mięs:)
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 olej
100 oliwa z oliwek
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 szt. papryka czerwona
2 szt. papryka zielona
2 szt. papryka żółta
2 szt. czosnek
10 szt. listki bazylii
2 łyżka ocet winny
10 dag. margaryna zwykła
Przygotowanie
Papryki umyć , przekroić i usunąć gniazda nasienne.
Każdą paprykę pokroić na paski o szerokości około 2 cm.
Wrzucić na rozgrzany olej, smażyć do miękkości ( można lekko podlać wodą )ale tak aby papryka całkiem się nie rozgotowała.
Wyjąć papryki , osączyć z oleju i ostudzić.
Ocet wymieszać ze szczyptą soli i pieprzem, dodać zmiażdżony czosnek, na końcu oliwę z oliwek .
Rozetrzeć na na jednolity gęsty sos.
Papryki zalać sosem i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Przed podaniem osączyć papryki ze sosu.
Ułożyć na półmisku, przybrać listkami bazylii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
714
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
70
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.