Papryka marynowana

m7

Papryka marynowana to doskonały sposób na zachowanie smaku lata na długie miesiące. Przygotowana w aromatycznej zalewie z octem, czosnkiem i przyprawami, świetnie komponuje się z domowymi kanapkami, sałatkami i daniami mięsnymi. Dzięki prostemu przepisowi nawet początkujący mogą stworzyć weki pełne koloru i smaku. Papryka konserwowa to także idealny pomysł na przetwory na zimę – praktyczny, zdrowy i niezwykle smaczny dodatek do każdej spiżarni. Poznaj sprawdzony przepis krok po kroku i zrób domową paprykę marynowaną już dziś!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
728
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
63
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Papryka marynowana to doskonały sposób na zachowanie smaku lata na długie miesiące. Przygotowana w aromatycznej zalewie z octem, czosnkiem i przyprawami, świetnie komponuje się z domowymi kanapkami, sałatkami i daniami mięsnymi. Dzięki prostemu przepisowi nawet początkujący mogą stworzyć weki pełne koloru i smaku. Papryka konserwowa to także idealny pomysł na przetwory na zimę – praktyczny, zdrowy i niezwykle smaczny dodatek do każdej spiżarni. Poznaj sprawdzony przepis krok po kroku i zrób domową paprykę marynowaną już dziś!
9
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
2 kg papryka czerwona
4 szkl. woda
1 szkl. ocet
5 szt. liść laurowy
10 szt. pieprz ziarnisty
1.50 łyżka sól kamienna
5 szt. ząbki czosnku
10 szt. ziarenka ziela angielskiego
0.50 szkl. cukier
Przygotowanie
Umyj papryki, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski lub większe kawałki.
W garnku zagotuj wodę, ocet, cukier i sól. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Gotuj przez 5 minut.
Do wyparzonych słoików (ok. 5 słoików 500 ml) włóż po 1 ząbku czosnku. Następnie ciasno ułóż paprykę.
Zalej paprykę gorącą zalewą, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od góry słoika.
Zakręć słoiki, ustaw je w dużym garnku wyłożonym ściereczką. Zalej wodą do ¾ wysokości słoików i pasteryzuj przez 10–15 minut od momentu zagotowania wody.
Po pasteryzacji odstaw słoiki do góry dnem, a po wystudzeniu przenieś je w chłodne i ciemne miejsce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
728
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
63
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.