Papryka marynowana

m7
Papryka marynowana

0

0 / 0

Papryka marynowana to doskonały sposób na zachowanie smaku lata na długie miesiące. Przygotowana w aromatycznej zalewie z octem, czosnkiem i przyprawami, świetnie komponuje się z domowymi kanapkami, sałatkami i daniami mięsnymi. Dzięki prostemu przepisowi nawet początkujący mogą stworzyć weki pełne koloru i smaku. Papryka konserwowa to także idealny pomysł na przetwory na zimę – praktyczny, zdrowy i niezwykle smaczny dodatek do każdej spiżarni. Poznaj sprawdzony przepis krok po kroku i zrób domową paprykę marynowaną już dziś!

9

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

2 kg papryka czerwona

4 szkl. woda

1 szkl. ocet

5 szt. liść laurowy

10 szt. pieprz ziarnisty

1.50 łyżka sól kamienna

5 szt. ząbki czosnku

10 szt. ziarenka ziela angielskiego

0.50 szkl. cukier

Przygotowanie


1

Umyj papryki, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski lub większe kawałki.

2

W garnku zagotuj wodę, ocet, cukier i sól. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Gotuj przez 5 minut.

3

Do wyparzonych słoików (ok. 5 słoików 500 ml) włóż po 1 ząbku czosnku. Następnie ciasno ułóż paprykę.

4

Zalej paprykę gorącą zalewą, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od góry słoika.

5

Zakręć słoiki, ustaw je w dużym garnku wyłożonym ściereczką. Zalej wodą do ¾ wysokości słoików i pasteryzuj przez 10–15 minut od momentu zagotowania wody.

6

Po pasteryzacji odstaw słoiki do góry dnem, a po wystudzeniu przenieś je w chłodne i ciemne miejsce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

728

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

37

gram

Tłuszcze

63

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły