Papryka marynowana
m7
0
3.2 / 13
0
Jesienią papryka jest tania, więc warto zrobić jej zapas w słoiczkach.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
12 porcji
Składniki
1.50 kg papryka kolorowa
1 szcz. gorczyca
1 l woda
0.25 l oleju
1.50 szkl. cukier
1 szkl. ocet 10%
10 szt liść laurowy
10 szt ziele angielskie
10 szt ziarno pieprzu
1 łyżka sól
Przygotowanie
1
Paprykę umyć, pokroić, sparzyć wrzątkiem.
2
Z wody, octu, cukru i soli zagotować zalewę.
3
Do słoików włożyć pieprz, ziele angielskie, liść i gorczycę.
4
Paprykę ułożyć w słoikach, zalać zalewą, wlać łyżkę oleju. Zakręcić słoiki.
5
Słoiki pasteryzować 5-7 minut.