Papryka marynowana
m7
Jesienią papryka jest tania, więc warto zrobić jej zapas w słoiczkach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
336
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.2 / 13
Jesienią papryka jest tania, więc warto zrobić jej zapas w słoiczkach.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1.50 kg papryka kolorowa
1 szczyp. gorczyca
1 l woda
0.25 l oleju
1.50 szkl. cukier
1 szkl. ocet 10%
10 szt. liść laurowy
10 szt. ziele angielskie
10 szt. ziarno pieprzu
1 łyżka sól
Przygotowanie
Paprykę umyć, pokroić, sparzyć wrzątkiem.
Z wody, octu, cukru i soli zagotować zalewę.
Do słoików włożyć pieprz, ziele angielskie, liść i gorczycę.
Paprykę ułożyć w słoikach, zalać zalewą, wlać łyżkę oleju. Zakręcić słoiki.
Słoiki pasteryzować 5-7 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
336
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.